You are currently viewing 4 jutarnje navike koje treba odmah da prekinete
Izvor: pixabay.com

4 jutarnje navike koje treba odmah da prekinete

Da li osjećate da vam dan ide glatko kada ste naspavani i odmorni? Kad imate naporno jutro, sljedeći sati su razbacani i intenzivni? Način na koji započinjete dan je način na koji će vam teći ostatak dana.

Kao jutarnja osoba, postoji nekoliko rutina koje će učiniti da se osjećate loše ostatak dana. U ovom tekstu navodimo nekoliko primjera loših jutarnjih navika koje trebate preskočiti i šta biste trebali učiniti umjesto toga.

1. Desert za doručak

Ne mislimo na to da jedete cheesecake ili kolačiće, očigledno, ali puno hrane za doručak – kao što su vafli, pahuljice ili mafini –  su prepuni šećera i ugljikohidrata. Dok su svi sastojici ukusni, kad prestanete da konzumirate šećere postat ćete razdražljivi.

Bolji izbor? Umjesto slatkiša i ugljikohidrata preporučujemo zdrave poslastice. Zahvaljujući voću možete zadovoljiti potrebu za slatkom, dok istovremeno konzumirate i povrće zajedno sa zdravom masnoćom i proteinima.

2. Jedete i ako niste gladni

Odgojeni smo da vjerujemo da je doručak najvažniji obrok u danu i za neke ljude to je tačno. Drugi međutim vole da ne jedu jutro, a prisiljavanje na doručak bi bilo više štetno nego korisno.

Ako se nalazite u ovoj grupi, umjesto da stalno objašnjavate zašto ne volite da jedete ujutro, bolja opcija od preskakanja doručka je povremeni post. Postoji nekoliko tipova ovog posta, ali jedan od najlakših je vremenski ograničeni post ili 16/8 za vrijeme kojeg se suzdržavate od jela 16 sati i jedete u okviru preostalih 8.

Pogodnosti povremenog posta su gubitak težine, održavanje zdravlja srca i stabilizacija šećera u krvi.

3. Preskačete jutranje treninge

Jutro nije za svakoga. Ali ako ste neko ko voli da trenira navečer možda biste trebali razmisliti o navijanju alarma.

Jutarnji treninzi su zapravo najbolja opcija ako želite povećati nivo energije u krvi bez konzumiranja kofeina. Nažalost večernji trenizi mogu da dovedu do toga da ne možete da zaspite ako vježbate neposredno pred spavanje, ali zato jutranji trening može dovesti do toga da imate kvalitetniji san.

Osim ovoga jutranji teninzi pomažu poboljšanju metabolizma, sagorijevanju više kalorija tokom dana i povećanju produktivnosti. Također je veća vjerovatnoća da ćete birati zdraviju hranu tokom dana.

Da bi jutro bilo lakše predlažemo vam da što više posla uradite noć prije. Ovo znači da ručak spremite i spakujete u frižider, pripremite odjeću za vježbanje i obavite sve neophodne pripreme za sljedeći dan. Minimiziranjem jutarnjih obaveza velika je vjerovatnoća da nećete odgoditi ili preskočiti jutarnji trening.

4. Kafa sa dodatnim kalorijama

Kafa sa šlagom ili sa dva mlijeka? Dobar način za početak dana, ali kad vaša pića sadrže gomilu šećera, kreme, šlaga i drugih sastojaka, uzimate puno kalorija da toga niste ni svjesni. I to prije nego ste pojeli “normalnu” hranu.

Ako vam je potreban jutarnji kofein, razmislite o kafi sa puterom. Crna kafa se pomiješa sa zdravom masnoćom. Razultat je šolja kafe koja nije ispunjena praznim kalorijama. Dobijate energiju i zdrave masti čine da se osjećate puni.