You are currently viewing Hlađenje pomaže da budete brži
Izvor: pexels.com

Hlađenje pomaže da budete brži

Borili ste se kroz trening, vaše srce kuca i dalje kao ludo i morate se sageti kako biste uhvatili dah. Ponosni ste na svoj trud – ali vaše vježbanje nije još gotovo. Pravilno halađenje može ubrzati vaš oporavak i povećati efikasnost treninga.

Da biste imali efikasan stimulans za trening morate se osloboditi zone udobnosti i naprezati tijelo. Što je vježba intenzivanija duže će vam trebati da se oporavite. Samo tokom procesa oporavka mišići se obnavljaju i postaju jači za buduće treninge. Da biste postigli najveći mogući efekat vaš oporavak mora biti jednako važan kao i sam trening: hlađenje je prvi korak za vaš oporavak.

Zašto biste uvijek trebali da se ohladite nakon trčanja

Baš kao što je zagrijavanje priprema za vježbanje tako i hlađenje pomaže da se tijelo vrati u stanje odmora. Hlađenje opušta vaše mišiće i smanjuje otkucaje srca. Pomaže vašem organizmu da brže eliminiše mliječnu kiselinu i druge otpade i da popravi mikro povrede. Također osigurava protok krvi do mišića i pomaže da izbjegnete napetost u mišićima. Sve su ovo pozitivni efekti hlađenja, pomažu vam da se brže oporavite od treninga i da budete spremni za sljedeći trening.

Trebali biste trčati sporije

Hlađenje ne bi trebalo da stvara dodatni stres na tijelo zbog toga vam tempo treba biti sporiji. Nakon teških intervala broj otkucaja srca se povećava nakon nekoliko metara. Ako vam se ovo dogodi možete hodati nekoliko minuta, a zatim pokušajte da trčite dok vam se broj otkucaja srca ne vrati na broj otkucaja koji je bio prije treninga. Glavno je da vam tempo hlađenja bude sporiji od tempa treninga.

Savjet stručnjaka: ohladite se bosonogi

Da biste oslobodili stopala od cipela i povećali cirkulaciju trčite bosi u travi. Ali i staze sa šljunkom su idealne za hlađenje, ali nemojte na ovoj stazi trčati bosi.

Koliko dugo biste trebali da se hladite?

Koliko dugo treba da se ohladite zavisi od vaše kondicije i treninga koji ste upravo završili. Hlađenje bi trebalo da traje 5 – 10 minuta.  

Posljedni trening ima najveći stimulativni efekat

Ono što možete uraditi i ono što mnogi ambiciozni trkači treba da urade je da stvore dodatni stimulativni trening nakon što se ohladite tako što ćete trčati nekoliko ubrzanja. Počnite sporo zatim povećajte tempo na udaljenost 40 – 60 metara. Ponovite ovo 3 – 5 puta. Između ponavljanja odmorite se 2 – 3 minute.