You are currently viewing Trčanje po vrućini
Izvor: pixabay.com

Trčanje po vrućini

Napolju je pretoplo. Trkači, posebno oni koji treniraju za jesensku trku, ne mogu sebi priuštiti pauzu od nekoliko sedmica kako bi izbjegli tople dane. Trčanje po ekstremnoj vrućini i šta da uradite ako se nađete u bilo kojoj situaciji.

Trčali ste sporo i bilo vam je užasno

Kad krenete na trčanje i napolju je izuzetno vruće, veoma je važno da prilagodite vaša očekivanja. Trčanje u ovakvim uslovima nije više fokusirano na vrijeme nego na napor. Ako ste trčali sporo i osjećaliste se užasno, nemojte paničiti.

Trčite u 5h ujutro

Strah od visokih temperatura tokom dana može da izvuče bilo kojeg trkača iz kreveta. Ako niste jutarnja osoba, ali ustajete jako rano to sigurno radite kako biste izbjegli vurćine.

Popili ste 3 flaše vode

Došli ste kući poslije trčanja i popili ste tri flaše vode i izgledali ste kao da niste vidjeli tečnost prije? Pravilna hidratacija tokom dana i za vrijeme trčanje može da vam pomogne da izbjegnete potrebu za 3 flaše vode kad se vratite sa trčanja.

Imate pun ormar čistih maijica

Budući da je napolju baš vruće vjerovatno je da već sedmicama niste obukli majicu. Kad je vruće što manje tkanine imate na sebi to bolje.

Trčali ste na traci za trčanje

Većina trkača bi radije trčala napolju kad je lijepo vrijeme, ali ako ste prespavali alarm za vikend, velike su šanse da ćete trening uraditi na traci za trčanje.

I dalje se znojite poslije hladnog tuša

Nema ništa gore nego kad ste istuširate, a i dalje se znojite. Ali nakon trčanja po toplom vremenu ovo je uobičajena pojava.

Popili ste pola piva i osjetili ste ga

Vratili ste se sa trčanja i popili ste hladno pivo? Ako želite da izbjegnete dehidraciju prije nego popijete pivu popite nekoliko čaša vode.

Izgubili ste 2kg

Gubitak kilograma zbog znoja za vrijeme ljetnih vručina je stvarna pojava. Ako ste se vratili sa trčanja i znatno ste lakši nego što ste bili kad ste otišli na trčanju trebali biste ponijeti vodu sa sobom kako ne biste izgubili tečnost.