You are currently viewing Trčanje nije loše za vaša koljena
Izvor: pixabay.com

Trčanje nije loše za vaša koljena

Svaki trkač je čuo od ljudi koji ne trče “zar trčanje nije loše za koljena?”. Odgovor trkča na ovo je uvijek bio da nije ništa lošije od drugih sportova.

Istraživanja rađena u 2019 pokazuju da trčanje i nije toliko loše čak i poslije 1000 maratona.

U istraživanju je učestvovalo 6 trkača koji su trčali preko 1000 maratona. Iako je broj učesnika bio mali, rezultati su bili ohrabrujući. Istraživači su otkrili da su trkači imala male povrede u hrskavici, a jedan je trkač imao degeneraciju na meniskusu (što je uobičajeno s godinama). Nijedan od 6 trkača nije imao artrozu u koljenu.

Britanski časopis o medicini također kaže da trčanje ne šteti koljenima. U istraživanju je učestvovalo 82 trkača šest mjeseci prije magnetne rezonance i dvije sedmice poslije maratona. Pronašli su poboljšanja u oštćenoj subchondral kosti kao i u bedrenoj kosti. Zajedno bedrena i subchondral kost su glavno područje koje nosi težinu koljena.

Razlika između ova dva istraživanja je u iskustvu trkača. Prvo istraživanje je rađeno s iskusnim maratoncima dok je drugo rađeno s novim trkačima. U oba slučaja nije zabilježeno da trčanje pogoršava stanje koljena.