You are currently viewing 7 sigurnosnih savjeta za trail trkače
Izvor: pexels.com

7 sigurnosnih savjeta za trail trkače

Trail trčanje je odličan način da osvježite svoju rutinu treninga i da pobjegnete od gužve i užurbanosti svakodnevnog života.

Od nepredvidivog terena do prave opreme, ovih 7 savjeta će vas štititi na trailu.

1. Trčite na vrijeme, a ne na udaljenost

Svaka staza je drugačija. Težak teren, visoke nadmorske visine ili brda mogu značajno usporiti vaš tempo i biti mnogo teži nego trčanje na istoj udaljenosti oko vašeg susjedstva.

Umjesto toga, trčite određeno vrijeme. Ako znate da komotno možete trčati 45 minuta, trčite 22 minute naprijed i nazad na nepoznatoj stazi bez da se brinete koju udaljenost ste prešli. Ovo vas spriječava da predaleko otrčite i da imate probleme da se vratite do svog auta ili kuće.

2. Ne gledajte predaleko uz stazu

Kada trčite po putu koji nema previše prepreka, trebali biste biti u mogućnosti da gledate uz cestu da vidite da li se približavate nekoj opasnosti umjesto da gledate u svoje noge. Iako ćete i dalje željeti da budete svjesni onoga što je ispred vas, trail trčanje od vas zahtijeva da pratite gdje spuštate stopala da ne bi stali na pogrešno mjesto i uganuli članak.

Naviknite se na skraćivanje pogleda i koncentrišite se na pravilno spuštanje stopala kao i na najsigurniju moguću rutu – pogotovo ako trčite nizbrdo po kamenom terenu. Ovo zahtijeva da se dobro skoncentrišete i primorava vas da skratite korak, što će vas na kraju usporiti. Zapamtite, važnije je ostati nepovrijeđen nego dobro prolazno vrijeme.

3. Nosite pravilnu opremu

Potrebna vam je oprema specifična za trail trčanje kako bi ostali sigurni, izbjegli povredu i uživali u vašem iskustvu.
Neke od stvari koje bi trebali kupiti za trail trčanje:

 • Patike specifične za trail trčanje: robusnije su i imaju bolje trenje nego obične patike za trčanje;
 • Ruksak s vodom: Pošto će pristup vodi biti težak na većini staza, ruksak s vodom je dobar način da osigurate da vam ne ponestane vode;
 • Čeona lampa: Ako trčite u ranim jutarnjim ili večernjim satima, čeona lampa je potrebna kako bi vidjeli stazu i potencijalnu opasnost;
 • Vjetrovka: Ako trčite na velikoj nadmorskoj visini, vrijeme se može brzo promijeniti. Lagana jakna koja se lako može spakovati u ruksak vas može spasiti iznenadnog pljuska;
 • Odjeća visoke vidljivosti: Odjeća visoke vidljivosti pomaže drugima da vas lakše uoče. To je posebno bitno ako trčite u podrčju popularnom po sezonskom lovu.

4. Nosite osnovne stvari za sigurnost

Pored nošenja odgovarajuće opreme, postoji još nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da ostanete sigurni ako nešto krene po zlu. Razmislite o stavljanju ovih stvari u vaš ruksak ako često idete na duga trčanja po nepoznatim i izoliranim stazama:

 • GPS sat: Ovo može biti koristan alat kako se ne bi izgubili. Neki novi GPS satovi imaju praćenje uživo što omogućava vašim najmilijim da prate vaše kretanje;
 • Mobitel: Imati način da pozovete pomoć je od suštinskog značaja ako se povrijedite ili se izgubite;
 • Mapa staze i kompas: Ako iz nekog razloga vaša elektronika prestane raditi, ove osnovne stvari vam mogu pomoći da se vratite na pravi put u slučaju da se izgubite;
 • Suzavac: Divlje životinje obično ne napadaju ako se ne osjećaju ugroženo. U većini slučajeva dovoljno je da povisite ton kako bi otjerali životinju, ali nošenje zaštite nije na odmet;
 • Zviždaljka: Bilo da pokušavate da obavjestite druge o svom položaju ili da otjerate neku životinju, zviždaljka može biti koristan alat na trailu;
 • Pokrivač za preživljavanje: Iako se nadamo da vam nikad neće trebati, pokrivač za preživljavanje vam može spasiti život.

5. Pobrinite se da neko zna gdje ste

Iskusni planinari su poznati po tome što ostavljaju detaljan plan svog putovanja kod neke voljene osobe prije nego što krenu. Za trail trkače bi to isto bila dobra stvar.

Neke informacije koje treba da navedete uključuju put koji namjeravate da koristite, vrijeme kada planirate da se vratite i i koga treba kontaktirati ako se ne vratite. Samo zapamtite da voljenoj osobi kažete da li ćete produžiti vrijeme na stazi da biste istraživali ili otišli da nešto pojedete.

6. Nose dodatnu hranu i vodu

Pošto usput neće biti prodavnica u kojim bi mogli da kupite dodatnu hranu ili vodu, uvijek je dobra ideja da ponesete više nego što mislite da je potrebno. Nemojte puniti vodu na potocima ako nemate tablete za pročišćavanje. Voda iz potoka je inače zagađena i od nje se možete razboljeti.

7. Povedite partnera sa sobom

Iako je istina da neki ljudi vole da trče sami, sigurnije je kad imate partnera sa sobom. Možete pomoći jedno drugom ako nešto krene po zlu i biće vam lakše da uočite potencijalnu opasnost.