You are currently viewing Trail trčanje ujedinjuje introverte
Izvor: Photo by Brian Metzler on Unsplash

Trail trčanje ujedinjuje introverte

Da li ste ikad otkazali planove za muzički festival zato što bi radije čitali časopis negdje na mirnom mjestu? Ili ste nedavno prešli sa cestovnih trka na trke usred puste šume? Šanse su da niste samo trail trkač nego da ste također i introvertni.

Introverti i ekstroverti

Introverti su često osjetljivi ljudi koji se osjećaju iscrpljeno ako troše vrijeme na velike grupe. Njihov mozak drugačije reagira na dopamin u odnosu na ekstroverte. Ekstroverti dobijaju energiju tako što provode dosta vremena sa ljudima. Introverti dobijaju svoju energiju i uzbuđenje iz mira.

Introverti na stazama

Nema sumnje da su staze za trail i ultru fizički iscrpljujuće. Ali za introverte ovo može bit nagrada. Za mnoge introverte, trčanje nudi priliku da uključite i isključite djelove mozga koji im pomažu da se osjećaju bolje.

Anonimni introverti

Provedite vrijeme na trail stazi i možda ćete se osjećati kao da ste na skupu kluba anonimnih introverata. Na mnogim lokalnim stazama, introverti se okupljaju nakon treninga već mjesecima – uglavnom sami. Da ne bude zabune sa stidljivošću, introvertni trkači će se angažovati sa drugima. Izbjegavati će male razgovore i vjerovatno će nešto prenijeti na životni stil na trening prije nego što pređu liniju. Na ciljnoj liniji možete se naći daleko ispred svih prije nego se povučete u samoću.

Raspored trčanja

Introverzija je temperament s kojim ste vjerovatno rođeni. Istraživanje pokazuje da bez obzira da li su aktivno uključeni u neki zadatak ili ne introventi imaju visok nivo aktivnoti u svojim mozgovima. Za introverta, zatvaranje mozga je izazov. U trail trčanju mozak mora biti angažovan tako da ne padnete. U ultra trčanju konstantno treba čuvati energiju.

Introventni: parti

Kao introverti, trkači osjećaju povezanost s drugim entuzijastima na otvorenom. Za introvente zabava je staza sa 100 takmičara. Iako su skloni da pretjeruju barem pretjeruju u solidarnosti. Trčanje je prilika za introvente da izađu iz svoje “glave”.  Mogu se fokusirati na vanjski svijet bez osjećaja iscrpljenosti. Najbolje rade sami – u karijeri i na stazi. Nagrada za njih je suštinska i medalja ima malo značaja za njih.  

Trail trčanje može biti prilika za trkače da se ujedine. Bilo da ste introvertni, trkač ili oboje – budite svjesni energije koju trošite. Vaš trening zavisi od toga.