You are currently viewing Pet zdravstvenih korisiti koje imate od trčanja
Izvor: pixabay.com

Pet zdravstvenih korisiti koje imate od trčanja

Nije tajna da je trčanje zdravo. Ustvari jedno istraživanje je pokazalo da vam vježbanje može produžiti život za nekoliko godina. Bilo da trčite iz zadovoljstva, zbog stresnih situacija ili zbog zdrastvenih koristi, možda se pitate koje su koristi trčanja?

5 koristi od trčanja i džogiranja

1. Stimuliše formiranje kostiju

Ako pravilno planirate trening izbjeći ćete preopterečenje, kosti će se adaptirati na stres i postat će jače. Dobra tehnika trčanja, kao i pravilan odmor su ključni. Kako starite prilagođavanje ovom stresu pomaže u sprečavanju gubitak kostiju ili osteropoze.

Imajte na umu: Ljudi koji već imaju osteoporozu trebaju provijeriti sa svojim liječnikom koje vježbe su najbolje za njih.

2. Jačate mišiće srca

Fizički zahtjevi trčanja povećavaju otkucaje srca. Srce mora da pumpa jače i brže kako bi išlo u korak s intenzitetom aktivnosti.

Snažnije srce dovodi do manjeg naprezanja i kad se odmarate i kad ste aktivni. Jače srce također povećava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska.

3. Povećavate energiju i metabolizam

Nije čudo što se nakon trčanja osjećate energično. Najveće koristi, međutim, imate od dugoročni efekata. Primijetićete da vam bolja cirkulacija krvi i poboljšani kapacitet pluća odgovarati i za svakodnevne zadatke!

Dok svi sagorijevaju masnoće različito, trčanje može biti odličan način za stimulaciju sagorijevanja. Trčanje visokog i niskog intenziteta ima svoje koristi za gubitak masti.

4. Snižava nivo holesterola

Imaju dvije vrste holesterola u tijelu koji se nazivaju dobar (HDL) i loš (LDL) holesterol.

Istraživači pokazuju da trčanja na umjerenom intenzitetu povećava dobar holesterol koji zauzvrat smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udra i bolesti kornorarnih arterija.

Da biste smanjili nivo lošeg holesterola potrebno je da izaberete vježbe visokog intenziteta.

Imajte na umu: Vaš doktor će vam pružiti individualne savjete kako da vježbe koristite za liječenje vaših specifičnih zdrastvenih stanja.

5. Snižava nivo šećera u krvi

Potrebno je puno energije kako bi se podržao rad mišića tokom trčanja. Šećer (glukoza) u vašoj krvi koristi se za podsticanje aktivnosti. Kao rezultat toga, trčanje snižava razinu šećera u krvi.

Istraživanja su pokazala da redovno trčanje može povećati osjetljivost na inzulin i pomoći u prevenciji dijabetisa. Zašto? Kad ste osjetljivi na inzulin metabolizam vam je bolji u održavanju šećera u krvi unutar zadravih granica.