You are currently viewing Kada i zašto bi trebali da trčite dva puta dnevno
Izvor: pexels.com

Kada i zašto bi trebali da trčite dva puta dnevno

Rano ste ustali kako bi istrčali 5K prije napornog dana na poslu. Sad, šta bi kad bi vam rekli da odete na još jedno trčanje navečer?

“Dubliranje” je naziv za trčanje dva puta na dan, obično s razmakom od nekoliko sati radi odmora. Dubliranje ima dosta korisnih funkcija koje mogu pomoći u treningu.

Možda je očigledno da je trčanje dva puta dnevno odličan način za povećanje sedmične kilometraže. Za one koji žele da dodaju više kilometara u svoj trening, dodavanje dubliranja može značajno povećati ukupnu kilometražu (što je dokazano efikasan način da postanete bolji trkač). Dubliranje može biti i mnogo sigurniji način da se to uradi, jer su dva kraća trčanja manje stresna za tijelo nego jedno, dugo trčanje.

Dubliranje može poslužiti i kao vrijedna fiziološka funkcija koja vam pomaže da trčite dalje i brže. Dubliranje je odličan način da ubrzate proces oporavka jer povaćavate protok krvi kroz mišiće što pomaže u eliminaciji otpadnih proizvoda.

Dubliranje je također prilika da vježbate trčanje kada je vaše tijelo u polu-izgladnjelom ili iscrpljenom stanju, koristeći alternativne izvore goriva kao što su uskladištene masti. Ovo se obično radi ujutro čim ustanete, idite na trčanje bez da išta pojedete ili popijete prije nego što izađete. Na ovaj način vaše tijelo tada koristi ograničene izvore goriva koji su mu dostupni – uglavnom masti – i postaje efikasnije čak i u vremenima kada su prisutni drugi izvori goriva.

Imajte na umu da dva kraća trčanja neće imati isti efekat kao jedno dugo trčanje. Svako trčanje u trajanju od 75 minuta ili više počinje stvarati adaptacije koje su nužne za maratonski i polumaratonski trening.