You are currently viewing Tapering trening
Izvor: Photo by Arek Adeoye on Unsplash

Tapering trening

Kad trenirate za trku, posebno za duge trke, vaš trening može biti intenzivan i dugotrajan, posebno kad se sedmica trke približava. Smanjivanje treninga i omogućavanje potpunog oporavka vašem tijelu može naprviti razliku u vašim performansama na dan trke.

Počeli ste sa trening planom na vrijeme, izbjegli ste povrede, imali dane opravka i motivacija je na visokom nivou. Trka se približava i vrijeme je da uradite tapering, jer bez taperinga sav prethodni trud bi bio uzaludan.

Šta je tačno tapering?

Taperingom nazivamo posljednju fazu priprema za neku trku – period smanjenog volumena i intenziteta treniranja. Tapering je nužan kako bi se trkač pripremio fizički i psihički za napore i izazove koje mu postavlja neka trka. Naporno treniranje iscrpljuje tijelo i u ovom periodu omogućava da se oštećena tkiva oprave i da se iscrpljene zalihe energije popune.

Koliko traje tapering?

Vremenski okvir trajanja tapering prilagođava se trajanju i intenzitetu događaja za koji trenirate. Idealno vrijeme za tapering je između 2 do 3 sedmice. Rezultat na trci, vrlo često i sam osjećaj na startu, uvelike zavisi od toga kako ste trenirali  posljednjih sedmica, hoćete li izvući iz sebe svoj maksimum ili ćete upropastiti dobar dio onoga što ste gradili mjesecima.

Koliko se smanjuje obim treninga?

Tapering ne znači da treba da prestanete da trenirate ili da prestanete da trčite. Tapering podrazumjeva smanjenje obima treninga. Smanjenje obima za 25 – 30% dvije sedmice prije trke i 50% sedmicu prije trke.

Ako trčite 4 puta sedmično ne biste trebali smanjiti obim treninga nego samo kilometražu.