You are currently viewing Zašto trkači mogu biti skloni nesanici i kako da je se riješe?
Izvor: pexels.com

Zašto trkači mogu biti skloni nesanici i kako da je se riješe?

Na kraju dana, trkači se posebno raduju spavanju kako bi se mogli odmoriti za sutrašnji trening i druge obaveze iz svakodnevnog života. Za mnoge trkače odlazak u zemlju snova može biti izazov.

Da li se borite sa nesanicom ili je to bila samo loša noć? Postoji nekoliko načina da se utvrdi da li imate taj uobičajeni poremećaj spavanja.
Postoje 3 očigledna znaka: stalno se budite tokom noći, ne dobijate dovoljno osvježavajućeg sna i imate poteškoće da zaspite u roku od 30 minuta nakon što ste legli u krevet. Ovaj posljedni znak je veliki indikator da osoba pati od nesanice.

Zašto su trkači skloni nesanici?

Ovaj poremećaj spavanja je vjerovatno uobičajen i među vašim prijateljima koji trče. Za to postoji nekoliko razloga. Prvi razlog nema puno veze sa trčanjem nego sa tipovima ličnosti koje privlači ovakav način života. Postoji određena vrsta osobe koja teži ka održavanju redovne rutine vježbanja, mjerenju krugova i kilometara. Možda ste vi više Tip-A osobe koja se trudi da obavi što veći broj zadataka za kratko vrijeme i zbog toga imate misli koje vas more i koje vas drže budnim.

Ako sat otkuca 2:00 sata, a oči su vam širom otvorene, razmislite o tome koliko je naporan vaš trening. Ali zar nismo svi čuli da je redovno treniranje ključ za bolji san? To je djelimično tačno. Kod jednog dijela populacije energičan trening dovodi do poboljšanog kvaliteta sna, dok drugi dio populacije takav trening može skupo platiti svojim snom.

Kako utiče na trening?

Osobe sa nesanicom osjećaju umor ali ne nužno i pospanost. To će uzrokovati bržu iscrpljenost, tako da možda nećete moći da trčite onoliko koliko bi inače mogli. Drugim riječima, čak i ako se osjećate budnim, vaša percepcija kada se umorite može vas natjerati da se povučete iz posljednjeg seta intervala koji bi inače uradili bez problema. Umor i zahtjevno trčanje nisu kompatibilan par.

Riješenje

Srećom postoji nekoliko načina da se riješite nesanice. Dok teži slučajevi zahtjevaju posjetu doktoru, postoji nekoliko trikova koje možete isprobati prije nego što zakažete termin sa doktorom.

Dišite: Kao i na trčanje, način disanja ima uticaj i na vaš san. Da bi povećali šansu da iamte miran san, uradite neke vježbe za disanje. Udišite 4 sekunde, držite dah 7 sekundi i onda lagano izdišite. Ponovite ovo 4 puta prije nego što legnete.

Tehnika kognitivnog miješanja: Izaberite riječ. Dok pokušavate da zaspite, zamišljajte predmete koji počinju sa svakim slovom odabrane riječi. Na primjer, ako je riječ “krevet” zamišljajte predmete koji počinju na “K” pa onda na “R” i tako dalje. Kada se fokusirate na ovo, druge misli koje su vas morile i zbog kojih niste mogli spavati će biti potisnute.

Čitanje: Uložite malo vremena u čitanje (osim ako vas čitanje ne drži budnim).