You are currently viewing Tajne zimskog trail trčanja
Izvor: pixabay.com

Tajne zimskog trail trčanja

Trail trčanje u drugim godišnjim dobima i trail trčanje zimi mogu biti dva različita sporta. U mnogim sezonama trail trkači osjećaju se poput veličanstvenih stvorenja koji lete iznad kamenja i preko rute.

Zimi trail trkači se mogu osjećati kao mala djeca u skafanderu – oprezni sa svakim korakom. Pripremite se za zimski trening da ne bi trčali kao dvogodišnje dijete.

Budite meterolog

Pratite vrijeme kao da je to vaš posao. Postanite opsjednuti temperaturom. Trčanje na -20 °C kad pada snijeg i puše vjetar u najboljem slučaju može biti jadno, a u najgorem opasno. Kao meterolog znati ćete da je optimalna temperatura potrebna da izađete vani.

Trail je svuda

Ovo je magično doba godine kad cesta postaje tehnički zahtjevna. Drugim riječima vaša staza za vožnju upravo je postala vaša omiljena trail staza. Kad pada snijeg trčite cestom i iskoristite u potpunositi prednosti vaše nove omiljene staze.

Obuća za trail staze sad je obuća za cestu

Kad su trotoar i cesta puni snijega i leda uzmite obuću za trail. Većina trail obuće ima bolju podlogu od većine obične obuće. Trail obuća će vas držati uspravno kad cesta nestane pod ledom i snijegom.

Mikro šiljci su vaši prijatelji

Mikro šiljke možete nositi na vašoj obući kad je cesta ledena i opasna. Šarafi mogu bolje funkcijonisati od mikro šiljaka koji mogu lako da skliznu s obuće.

Obucite se slojevito

Česte promjene vremena znače česte promjene temperature tijela. Idealno bi bilo da nosite suhu odjeću sa sobom. U ekstermnim uslovima prekrivajte kožu kako biste izbjegli smrzavanje. Dugi rukavi trebaju biti spušteni kako bi se prekrili vunenim rukavicama. Duge gaće trebaju biti utrpane u zimske čarape. Osim ovoga ne postoji loše vrijeme nego samo loša odjeća.

Kratki koraci

Kadenca je bitna kod trčanja. Za zimsko trail trčanje je itekako bitna. Da biste ostali sigurni na cestama i na trailu za vrijeme zime držite korak malim i laganim. Preporučuje se visoka kadenca, kratak korak i tražite bilo kakav kamen na cesti ili čisti dio ceste koji možete koristiti za dobro prijanjanje i sigurnost.

I ravnoteža je bitna

Trebate ostati uravnoteženi i sigurni kad trčite u zimskim uslovima. Držite centar ravnoteže iznad stopala i izbjegavajte naginjanje prema nazad kad idete nizbrdo.

Otopljeni snijeg (bljuzgavica)

Bljuzgavica zahtjeva tople čarape za mokra stopala. Nosite tople čarape zimi kako biste izbjegli pojavu plikova poslije zato što su stopala dugo bila mokra.

Ostanite fleksibilni

Nemojte se istezati poslije trčanja. Neka vaš raspored bude fleksibilan kako temperature opadaju. Ne samo da se tako pripremate za padanje temperature nego ćete biti spremni i da prilagodite svoj raspored.