You are currently viewing Tabata trening
Izvor: pixabay.com

Tabata trening

Dva najčešća izgovora za izbjegavanje treninga su “nemam vremena” i “nemam opreme”. Srećom u ovom članku vam govorimo o Tabata treningu koji ne zahtjeva nikakvu opremu i traje najmanje 4 minute.

Šta je Tabata?

Tabata je četverominutni trening (ne uključujući zagrijavanje i hlađenje) koji uključuje 20 sekundi vrlo intenzivnog ili anaerobnog treninga nakon kojeg dolazi odmor od 10 sekundi. Ponavljate 8 puta, što vam daje 4 minute vrlo intenzivnog vježbanja. Razlika između Tabata treninga i drugih intervalnih treninga jest u intenzitetu. Intervali odmora su kraći nego setovi vježbanja, intenzitet se podiže kako se korištenje kisika povećava, čineći vas vrlo aktivnim u samo 4 minute vježbanja.

Kakve se vježbe rade kod Tabate?

Slobodno možete sami birati između vježbi kao što su:

  • sklekovi i skokovi
  • skakanje uvis, raširenih nogu i podignutih ruku
  • čučnjevi
  • kettlebell complex

Savjetujemo vam radite različitih tipove vježbi, posebno ako su namijenjene pojedinim mišićnim skupinama. Ne zaboravite se prije rada vježbi zagrijati – samo ćete tako adekvatno pripremiti svoje tijelo na intenzivno vježbanje.

Koje su koristi Tabata treninga?

20 minuta normalnog kardio treninga će da spali ekvivalentnu količinu kalorija u 4 minute, ovo je Tabata trening.

  • Kratki treninzi – ako se odlučite samo za jednu Tabatu ili više njih, svaka traje samo 4 minute. Kratki periodi oporavka (10 sekundi) povećava intenzitet vježbanja, čime vam je dozvoljeno da uradite više za manje vremena.
  • Poboljšava izvedbu – Tabata trening poboljšava anaerobni i aerobni kapacitet (većina kardio treninga se fokusira na samo jedan).  Primijetit ćete napredak u svakodnevnom životu i drugim vježbama, jer tijelo postaje efikasnije u korištenju kisika.
  • Izazovno je – odlična stvar za iskusne koji žele nešto novo da probaju.
  • Učinkovito je – intervalni treninzi dokazano sagorijevaju više kalorija i poboljšavaju izvedbu. Fokusirajući se na anaerobni intervalni trening kakav je Tabata, pred vama su dodatne prednosti vezane za sagorijevanje kalorija.