You are currently viewing Šta može biti razlog bola u stopalu
Izvor: pixabay.com

Šta može biti razlog bola u stopalu

Vaša stopala su uvijek pod velikim teretom kada trčite i nerijetko zbog toga dolazi do povreda.

Može biti zabrinjavajuće ako se povreda stopala rasplamsa jer su to jedne od najtežih povreda za izliječiti.

Šta je kuboidna kost  ?

Kuboidna ili kockasta kost je mala klinasto oblikovana kost na vanjskoj strani stopala. Podržava spoljašnju stranu stopala i uključena je u sve pokrete stopala. Kad je se ova kost povrijedi hodanje može biti ekstremno bolno, a o trčanju da i ne govorimo.

Kako se povrijedi kockasta kost?

kuboidne povrede se šire kad se kosti spuste i ograniče. Kad imate ovu povredu možete imati osjećaj kao da stojite na nečemu što izaziva oštru bol. Stopalo apsorbuje veliki šok kad trčite čak dva i po puta težinu tijela. 26 kostiju u stopalu se izlaže ovom teretu za vrijeme trčanja i ako se nešto ne kreće pravilno stopalo nije u stanju da klizi i može se prouzrokovati ogromna bol. Razlozi zbog koji dolazi do bola u ovoj kosti su: uganuče članka, loša biomehanika, stajanje na nešto ili slaba mobilnost članka.

Rješenja

Ponekad rješenje za oporavak kockaste kosti može biti jednostavna manuelna terapija kako bi se sve vratilo na svoje mjesto dok u ostalim slučajevima tretman može biti složeniji. Manuelna terapija može poboljšati stopalo i članak što može riješiti problem. U slučaju da manuelna terapija ne pomogne, trkaču će trebati drugi tretmani kako bi se rješili problemi koji su doprinjeli lošem stanju stopala. Analiza hoda se preporučuje kako biste mogli vidjeti zašto je stopalo u lošem stanju.

Ako bol i dalje postoji nakon terapije postoji šansa da je došlo do preloma. U ovom slučaju najbolje je posjetiti specijalistu.