You are currently viewing Šta je bolje: trčanje na traci ili trčanje napolju?
Izvor: pixabay.com

Šta je bolje: trčanje na traci ili trčanje napolju?

Kad je u pitanju trčanje na traci u odnosu na trčanje napolju svi imaju svoje mišljenje. Neki trkači preferiraju kontrolu koju imaju na traci za trčanje – plus mogu da gledaju svoju omiljeni emisiju na tv – u dok drugi preferiraju trčanje napolju.

Trčanje je trčanje bilo da ste na traci ili da ste vani.

Znajte svoje ciljeve

Na primjer za duže trke ili čak ultra distance koje odvijaju vani onda je najbolje da svoje treninge radite napolju. Treniranje napolju osigurava da na dan trke niste iznenađeni čvrstoćom asfalta.

Međutim trčanje na traci ima nekoliko prednosti u odnosu na trčanje napolju posebno za trkače koji žive u području gdje je klima hladnija. Na kraju krajeva zaleđeni putevi mogu da budu opasni. Ako razmišljate da odustanete od trčanja jer vam se ne da izaći vani i trčati jer je hladno onda svakako izaberite traku za trčanje.

Trčanje na traci može da olakša brzinu kretanja jer imate veću kontrolu nad tempom. Ako živite u području u kojem nema uspona traka može da bude odličan alat za uključivanje uspona u vaš trening.

Generalno gledano trčanje napolju je izazovnije nego trčanje na traci. Napolju možete naići na prepreke i neujednačene terene dok na traci trčite u mjestu.

Trčanje na traci može biti lakše zbog nedostatka otpora zraka jer trčite u mjestu. Istraživanja su pokazala da nagib na traci može da kompenzira nedostatak otpora zraka. Ako želite da vaše trčanje na traci izgleda kao trčanje napolju onda postavite svoju traku na 1% nagiba.

Međutim neki trkači smatraju da je trčanje na pokretnoj traci mnogo teže nego trčanje napolju. Razlika u mišljenju je u tome da svaki trkač ima svoju jedinstvenu mehaniku trčanja što nekim može da oteža kretanje na pokretnoj traci.

Bez obzira da li vam je lakše trčati na traci ili napolju budite spremni da prilagodite svoj tempo.