You are currently viewing Trening koji trebate dodati vašem programu
Izvor: pexels.com

Trening koji trebate dodati vašem programu

Trening na brdu može da bude vrijedan dio vašeg treninga, bez obzira na distancu ili vrijeme koje želite istrčati. Treniranje na brdu pruža brojne prednosti kako biste bili jači, brži, efikasniji i mentalno jači.

Vježbe

Trebate se zagrijavati 40 do 60 minuta prije ovog treninga. Za većinu trkača 60 minutno zagrijavanje bi moglo biti dugo. Umjesto toga zagrijavajte se 25% duže nego inače.

Nakon što se zagrijete, odradite 3 X 200m, 3 X 400m i 3 X 200m ponavljanja na brdu. Ne trčite previše brzo nego se fokusirajte na formu i snagu. Oporavite se za vrijeme trčanja nizbrdo. U intervalima kao što su ovi ne morate nositi sat – vježba se odnosi na snagu i formu.

Nakon brda, većina trkača ide na atletsku stazu kako bi napravili osam intervala od 200m. Ako u blizini nemate stazu onda poslije trčanja na brdu odradite nekoliko vježbi za brzinu.

Te vježbe za brzinu neće trajati više od 10 minuta, ali mogu puno da znače trkaču u daljem razvoju. Najbolje bi bilo kada bi ove vježbe mogli raditi na mekšoj površini.