You are currently viewing 7 stvari koje svaki novi trkač treba znati
Izvor: Photo by Stage 7 Photography on Unsplash

7 stvari koje svaki novi trkač treba znati

Kad počinjete sa trčanjem, postoji nekoliko lekcija koje trebate brzo naučiti. Čini se kao jednostavna aktivnost i većim dijelom i jest, ali postoji nekoliko savjeta i trikova koje trebate znati. Ako poznajete nekog ko trči ili se ne možete sjetiti vaših početaka u trčanju, ovo bi moglo da vam koristi.

1. Patike koje nosite su bitne

Patike koje nosite su veoma važne radi vašeg zdravlja. Odlazak u sportsku prodavnicu je odlična ideja ako ste novi u ovom sportu, kako bi vam prodavac mogao pomoći oko kupovine patika za trčanje. Jednom kad budete znali kako se vaše tijelo pokreće, moći ćete kupiti prave patike za vas.

2. Trke nisu tako strašne

Mnogo novih trkača ne može da se zamisli na startnoj liniji, ali kad jednom pokušate vidjeti ćete da to nije ništa strašno. Ima nešto što je specijalno u trčanju na ulici koja je puna trkača i gledaoca i nema boljeg osjećaja od postizanja ciljeva koje ste sebi postavili.

3. Postaje lakše

Trčanje je stvarno teško u početku. Ovo vas može obeshrabriti, ali trkači koji nastavljaju da trče mogu primjetiti što više trče to im je lakše. Ima dana kad je trčanje teško, ali ima više dana kad trčanje nije naporno. Što više trčite to trčanje postaje lakše.

4. Povrede su stvarne

Novi trkači su skloniji povredama i ovo je nešto što najbrže nauče. Ako ste novi trkač pokušajte da uključite trening istezanja, rolinga i trening snage u vašu rutinu. Druga opcija je da razmotrite cross trening nekoliko puta u sedmici dok se ne naviknete na povećanu kilometražu.

5. Koljena vama se neće slomiti

Iako mnogi vjeruju da trčanje uništava koljena, to baš i nije tako. Svaki trkač se zapita šta ako povrijede koljeno i kako uopšte imaju koljeno nakon toliko trčanja. Ali povrede koljena se dešavaju, ali ne više nego u ostalim sportovima. Činjenica da se povrede koljena manje dešavaju u trčanju nego u hokeju, fudbalu ili gimnastici.

6. Ponesite gel ili grickalice ako trčite više od sat vremena

Ako idete na dugo trčanje, posebno ako je napolju vruće, zapamtite da je dopunjavanje goriva veoma važno. Ponesite vodu i ubacite gelove u džep za svaki slučaj.

7. GPS nije uvijek uredu

Ako ste završili vaš prvu 10K trku i vaš sat kaže da ste trčali 10.5K velike su šanse da vam signal nije bio uredu.