You are currently viewing Smrznuto ili svježe? Kad voće i povrće ima najviše vitamina?
Izvor: pixabay.com

Smrznuto ili svježe? Kad voće i povrće ima najviše vitamina?

“Smrznuto voće i povrće ima više vitamina nego svježe.” Sigurno je da ste čuli ovu tvrdnju i ranije, ali da li je ovo istina?

Svježe ili smrznuto – šta je zdravije?

Svježe nije uvijek toliko svježe

Ima li išta bolje od svježeg voća i povrća? Samo zato što nije smrznuto ne znači da je svježe. Voće i povrće često treba prevoziti dugo do supermarketa. Ovo je praktično štetno za osjetljive vitamine kao što je vitamin C (koji možemo naći u paprikama, grahu, brokulama, karfiolu, špinatu i citrusu). Loša temperatura i osvjetljenje u kombinaciji s kisikom dovodi do brzog gubitka vitamina C.

Da li ste znali?

Voće i povrće koje se skladišti na sobnoj temperaturi gubi 20% vitamina C svaki dan; dok u frižideru taj gubitak je puno manji. Sadržaj vlakana i minerala (npr. željeza) ostaje stabilan i ne smanjuje se nakon dužeg skladištenja ili kuhanja.

Kupujte svježe voće i povrće u lokalnoj prodavnici, kupujte proizvode koji su u sezoni.

Smrznuta hrana može biti dobra alternativa

Kad se voće i povrće bere za smrzavanje, bere se kad je zrelo i odmah se smrzava. Ovako se smanjuje gubitak hranjivih tvari.

Ako ne pojedete voće i povrće brzo poslije kupovine onda je bolje da se odlučite za smrznuto. Smrznuta hrana ima više vitamina i minerala od svježih proizvoda koji su skladišteni na sobnoj temperaturi ili u frižderu. Jedno istraživanje podtvrđuje da je hrana bogata vitaminom C – kao što su brokuli ili mahune – osjetljivo na gubitak hranjivih sastojaka.

Drugo istraživanje pokazuje da antioksidanti u smrznutim borovnicama ima više nego u svježim poslije tri sedmice. Neprekidna hladnoća je ključan kod smrznute hrane. Ovo znači da bi proizvodi morali doći iz prodavnice do kuće što je prije moguće, najbolje u izoliranoj kesi.

Obratite pažnju na to kako se voće i povrće obrađuje

Vitamini i minerali sadržani u voću i povrću za vrijeme konzumiranja zavise od načina obrade. Kuhanje povrća na pari je bolje nego obično kuhanje. Također ga možete jesti sirovog u salati.

Druga opcija je fermatiranje nekih vrsta povrća. Fermatirana hrana se tako čuva da je hranjivija od svježe.

Voće se i onako uvijek jede svježe. Ako želite da jedete sezonsko voće kao što je trešnja, breskva ili kruške tokom cijele godine možete da ih konzervirate. Neće biti velikog gubitka vitamina, ali imajte na umu da voće u konzervi ne može ostati zauvijek. Obavezno ih iskoriste u godini dana. Staklenke treba čuvati na hladnom, suhom, mračnom mjestu i trebaju da imaju hermetičko zatvaranje.

Uravnotežena ishrana treba da uključite smrznuto voće i povrće. Obratite pažnju na sezonu i područje u kojem se nalazite kad su u pitanju svježi proizvodi. Pokušajte izbječi duge transportne rute za vrijeme kojih se gube hranjive vrijednosti. Međutim, budite spremni da pripremljeni obroci sa smrznutim povrćem često sadrže puno masti, soli, čak i šećera. Uvijek pročitajte popis sastojaka prije nego kupite smrznutu hranu.