You are currently viewing Kako da početnici uživaju u trčanju
Izvor: Photo by Ev on Unsplash

Kako da početnici uživaju u trčanju

  • Post category:Featured
  • Reading time:4 mins read

Na neki način lako je “postati” trkač. Sve što je potrebno da postanete trkač je volja i želja da probate nešto novo. S druge strane nije tako jednostavno kao što je izlazak sa društvom.

Početak trčanja može da bude zastrašujući, obeshrabrujući i neugodan na način na koji možda i niste ni zamislili.

Međutim postoji nešto posebno kad vežete tenisice i počnete da trčite. Naravno, zdrastvene koristi su neprocjenjive i nevjerovatne, kao smanjenje stope smrtnosti, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, i bolje raspoloženje – sve dok se za vrijeme tog procesa sagorijevaju kalorije (osoba od 68kg sagorijeva 680 kalorija kad trči 60 minuta laganim tempom). Ali to su druge stvari kao što je dobra volja koju imate kad ste napravili prve korake i osjećaj zahvalnosti za sav taj naporan rad.

Fokusirajte se na vrijeme

Kad počnete da trčite fokusirajte se na vrijeme trčanja iako će se u jednom trenutku učiniti da je 15 minuta trčanja kao pakao. Tih 15 minuta će vremenom da postane sve lakše i lakše redovnim trčanjem. Ne morate da trčite određenu distancu kao bi imali određene prednosti za zdravlje. Istraživanje je pokazalo da trčanje od 30 minuta dovoljno da se podigne raspoloženje osobama koje pate od depresije.

Pronađite odgovarajuće tenisice

Redovnim trčanjem imat ćete određene bolove i napore dok se ne prilagodite. Smanjite sve što možete tako što ćete se pobrinuti da ste u tenisicama koje su najbolje za trčanje.

Tu se postavlja pitanje kako da znate koje su tenisice odgovarajuće? Ako ne znate koje tenisice odabrati za trčanje, pomoć možete zatražiti od osobe koja radi u prodavnici opreme za trčanje koja može da vam preporuči adekvatne patike. Patike koje su vam udobne mogu smanjiti rizik od povreda.

Planirajte rute

Postoji nešto posebno kad krenemo na trčanje bez plana, ali ponekad je lakše kad imamo plan ili rutu trčanja. Inače vaše trčanje bi moglo da postane lagano džogiranje. Minimizirajte iznenađenja što je moguće više.

Tempo

Bez obzira koliko uživate u trčanju, bilo bi dobro da počnete sa trčanjem svaki drugi dan. Ovo će pomoći sa bolovima koji dolaze sa bilo kojom novom vježbom. Iskoristite slobodan dan za trening snage ili neku drugu aktivnost u kojoj uživate.

Budite dosljedni

Istraživanje je pokazalo da formiranje navika kod osoba može da varira i različito je od osobe do osobe, ali je prosjek da je potrebno oko 66 dana za stvaranje nove rutine. Činjenica je da mnogi ljudi ne mogu da lahko stvore novu rutinu i da se zaljube odmah u tu rutinu. Jednom kad trčanje postane prirodno za vas, onda možete pomješati još neke varijable kao što su brzina i uspon.

Povedite prijatelje

Jedna studija otkrila je da vježbanje sa partnerom može da dovede do toga da češće vježbate. Nađite prijatelja za kojeg mislite da ima iste vještine kao vi i napravite planove za zajedničke treninge. Ako je vaš prijatelj u drugom gradu, studija je pokazala da i virtualni partner može da pomogne.