You are currently viewing Savjeti za trčanje u mraku
Izvor: pexels.com

Savjeti za trčanje u mraku

Ako ne možete otići u teretanu ili trčati po danu, evo nekoliko sigurnosnih savjeta za one sate kad Sunce još nije izašlo ili kad je već zašlo:

Ne trčite sami

Ako trčite rano ujutro ili kasno uveče, ključno je imati nekoga – ili nekolicinu – sa kim možete trčati. Ne samo da ćete imati nekoga ko može da pomogne ako dođe do povrede ili nesreće, već imate i društvo sa kojim će vam vrijeme brže proći.

Budite vidljivi

Postoje sve vrste opreme za osvjetljavanje, uključujući čeone svjetiljke, ručne svjetiljke i reflektirajuću opremu koja će pomoći vozačima da vas vide na cesti.

Čak i sa reflektirajućom opremom pretpostavljajte da vas auta ne vide i čekajte dok ne budete sigurni da bezbjedno možete preći ulicu i uvijek izbjegavajte pretrčavanje nasred ulice.

Držite telefon pri ruci

Imati telefon pri ruci važan je sigurnosni savjet bez obzira na doba dana, ali je posebno važan kad trčite po mraku. Ne samo da možete da koristite svoj telefon da biste pratili svoj trening, već će biti neophodan ako se nađete u hitnoj situaciji i treba da pozovete pomoć.

Također je korisno ako se izgubite, jer možete da koristite GPS mape na svom telefonu, a može vam pomoći i kao drugi izvor svetlosti ako se vaše svjetiljke istroše.

Ostavite slušalice kod kuće

Izbegavajte nošenje slušalica koje vas mogu spriječiti da čujete šta se događa oko vas i na taj način vas dovesti u ranjivu poziciju.

Ako zaista ne možete trčati bez muzike, stavite samo jednu slušalicu. Budite sigurni da možete čuti zvukove oko vas tako da možete reagovati brzo ako je potrebno.

Držite se poznatih ruta

Na kraju, kada krenete na trčanje u mraku, držeći se za područja koja znate – a koja su također dobro osvetljena – odličan je način da ostanete sigurni. Iako ste možda u iskušenju da svakodnevno trčite istom rutom, potrudite se da je mijenjate.