You are currently viewing Koliko šećera treba da jedu trkači?
Izvor: pixabay.com

Koliko šećera treba da jedu trkači?

Šećer je svugdje. Nalazi se u skoro svakoj hrani i ako znamo da nije dobar za nas teško mu odoljevamo.

Kada jedemo šećer aktiviraju se dopaminski receptori u našem mozgu (isti receptori koji se aktiviraju i kod ovisnosti o drogi), zbog čega se osjećamo odlično i žudimo za još.

Koliko šećera bi trkači trebali jesti?

Nažalost, trčanje vas ne čini imunim na štetne zdravstvene posljedice konzumiranja previše šećera. Što je veći unos šećera u organizam to je veći rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti, depresije i poremećaja spavanja. To je tačno, bez obzira da li trenirate ili ne.

To znači da bi čak i trkači trebali smanjiti svoj dnevni unos šećera na manje od 25g dnevno, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Nema potrebe da izbjegavate prirodno slatko (npr. voće), dok hrana koja je sočna, puna vlakna i/ili proteina, usporava put šećera u vaš organizam.

Nekoliko načina da se ”skinete” sa šećera:

Prirodno slatko

Zamijenite hranu koja je puna tzv. dodanim šećerom (kao što su razni slatkiši) hranom koja je prirodno slatka (jabuke ili hurme) i koja pruža slatkoću bez dodatnih kalorija. Slatko voće i povrće možda se ne čini tako privlačno kao kolačić, ali će zadovoljiti vašu potrebu za šećerom i smanjiti će žudju za slatkom.

Razblažite slatkoću

Kombinujte sok od brusnice s kiselom vodom, pomiješajte topli kakao s nezaslađenom kafom ili pomiješajte kuglu sladoleda s bobičastim voćem. Ovako ćete smanjiti ukupnu količinu šećera i zadovoljiti žudnju za slatkom.

Tajming je bitan

Trkači imaju dva kratka perioda kada mogu konzumirati šećer: za vrijeme i odamah nakon treninga, kada metabolizam tijela koristi šećer kao gorivo i obnavlja glikogen za oporavak.

Uživajte u okusu

Prvi zalogaj bilo koje hrane pruža najveći užitak.
Ljudi koji jedu velike porcije hrane češće se osjećaju nezadovoljno nego oni koji jedu manje porcije. Kada imate žudnju za slatkom, probjate pojesti samo jedan zalogaj. Dozvoljavajući sebi da uživate u jednom ili dva zalogaja svoje omiljene poslastice, dobit ćete maksimalno zadovoljstvo s minimalnom štetom. Ovo je posebno tačno kada je to hrana visoke kvalitete: jedna kockica tamne čokolade s visokim sadržajem kakaa često može pružiti mnogo više zadovoljstva nego jedna cijela čokolada lošije kvalitete.