You are currently viewing Savjeti za sigurno trail trčanje u rano proljeće
Izvor: pixabay.com

Savjeti za sigurno trail trčanje u rano proljeće

Promijene se dešavaju. Rano proljeće je odlično vrijeme jer je napolju toplije i dani su duži. Od dubokog snijega do velikih potoka zbog otapanja snijega, nikad ne znate u kakvom stanju ćete zateći stazu. Kad idete na trčanje u ovom periodu prvo se informišite kakvo je stanje na stazi.

Nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir u ovo doba godine:

Izgled može prevariti

Dani su duži i vrijeme je toplije. Odlično vrijeme da krenete u planine. Iako planine izgledaju primamljivo u ovo doba godine mogu da budu opasne. Idealno vrijeme ne znači idealne uslove na stazi. Iako je u gradu lijepo vrijeme i staze su suhe, međutim, kad se popnete u planine može da vas dočeka snijeg.

Ostanite u gradu

Rano proljeće nije vrijeme za trčanje na trail stazama. U rano proljeće trebali biste se trčati na gradskim stazama jer na planinama ima još snijega.

Dani su raznoliki

Toplije vrijeme znači da se stanje na trail stazi stalo mijenja. Temperature se tokom dana konstantno mijenjau, kako se temperatura mijenja tako se mijenja i stanje na stazi. Trail staze često mogu da budu odleđene i zaleđene u roku 24h. Na primjer staza koja vodi na planinu mogla bi biti potpuno sigurna ujutro na hladnijim temperaturama, ali samo nekoliko sati poslije ova ista staza bi mogla da bude opasna zbog otapanja snijega.

Oštećenje staze

Mnoge staze prolaze kroz ciklus smrzavanja i odmrzavanja tokom dana, promijene se dešavaju kad je dnevna temperatura iznad 0° C i kad je dnevna minimalna temperatura ispod -1°C. Ovo konstantno odmrzavanje i smrzavanje staze može dovesti do njenog oštećenja.

Budite spremni

Bez obzira kakvo je vrijeme odlazak u planine u ovom periodu znači da morate biti spremni. Kao trkač na trail stazama trebate ponijeti 10 osnovnih stvari. Ako planirate ići na trčanje u planine pokušajte saznati kakvo je stanje na stazi i idite ranije.