You are currently viewing Savjeti da izliječite povredu što je prije moguće
izvor: pexels.com

Savjeti da izliječite povredu što je prije moguće

Povreda je nepovoljna, ali je neizbježan dio trčanja. Ako ste se suočili s povredama, u ovom članku možete naći nekoliko načina kako brzo da ih prevaziđete.

Ako osjećate bol u cjevanicama, prva stvar koju trebate uraditi je smanjiti trčanje. Uzmite sedam do deset dana potpunog odmora i kad se vratite, smanjite kilometražu za 50%.

Preporučujemo da provedete neko vrijeme koristeći foam roling i istezanje listova za vrijeme odmora. Fleksibilnost listova je ključna za oporavljanje od ove povrede. Predlažemo istezanje listova: heel drops i savijanje koljena i istezanje listova – na ovaj način ćete istegnuti oba mišića listova (gastrocnemius i soleus). Za heel drops stanite na ivicu stepenice i spustite vašu petu za otprilike 20 stepeni. Za istezanje koljena, lagano gurajte koljeno prema zidu i držite pete dignute iznad zemlje.

IT band sindrom

Ova povreda je poznata kao trkačko koljeno. Ovaj problem može nastati poslije velikog broja kilometara, ali također može nastati kad trkači dodaju brze treninge u svoj plan. Savjet je da radite više na kadenci što će vam skratiti korak. Trkači treba da ima otprilike 165 koraka po minuti.

Podsjećamo da trebate izbjegavati rolanje ove tetive jer možete samo povećati povredu. Najbolja vježba za ovu tetivu je da vježbate mišiće stražnjice.

Plantar fasciitis

Problemi s planetarom su akutni i morate se odmarati. Uzmite obuću za stabilnost ili ortopetski uložak kako biste planetaru dali malo više podrške. Ovo nije rješenje kojim ćete zauvijek rješiti problem, ali je rješenje s kojim će noga predahnuti. Koristite obuću ili ortopetski uložak dvije do tri sedmice.

Bol u kukovima

Kukovi su komplikovan dio tijela. Kad osjećate bol u kukovima važno je to brzo procijeniti. Masaža i kiropraktika su korisne za ove mišiće. Ne čekajte povredu, što prije se rješite povrede to bolje.