You are currently viewing Kako doručak može poboljšati vaše performanse
Izvor: www.pexels.com

Kako doručak može poboljšati vaše performanse

Bilo je vjerovatno dana kad ste izašli na trčanje preskočivši doručak.

Možda ste bili u žurbi da se sretnete sa svojim trening partnerom ili niste bili baš gladni.

Ali postoji razlog zašto je doručak dobio naziv “najvažniji obrok”, i nova studija rađena u Americi je to i potvrdila.

Istraživanje se fokusiralo na uticaj doručka prije treninga na učinak nasuprot noćnog posta, podijelivši subjekte u tri grupe: prva grupa je za doručak jela kašu sa mlijekom i vozila biciklo 60 minuta dva sata poslije doručka, druga grupa su bili oni koji jedu isti doručak ali su nakon doručka odmarali tri sata, i treća grupa su bili oni koji vježbaju bez doručka.

Šta ovo znači za trkače?

Testiranjem nivoa glukoze u krvi nakon što su vježbali ili nakon odmora, istraživači su pronašli da je doručak povećao stopu sagorijevanja ugljikohidrata za vrijeme vježbanja, i povećao je stopu razgradnje i metabolizma hrane koju jedemo nakon vježbanja.

Ako ne doručkujete, vaše tijelo sagorijeva masti umjesto ugljikohidrata. Ali kad se to dogodi potrebno je dvostruko više energije, što vas usporava.

Drugi način kako ugljikohidrati pomažu trčanju je to što su oni efikasno gorivo za kisik, što znači da sagorijevanje ugljikohidrata kao goriva zahtjeva 10% manje kiseonika od sagorijevanja masti kao goriva. To je onda više kiseonika koji vam pomaže da dišete.

Ako jedete doručak koji je sličan po veličini i hranjivim sastojcima (ugljikohidrati sa malo proteina) oko jedan do četiri sata prije trčanja, bit će vam dovoljno. Pokušajte da jedete nešto tipa pahuljica sa jogurtom ili dodajte banane. Samo nemojte previše da ludite za mastima i vlaknima – masnoći treba dugo da je želudac svari.

Doručak nije samo koristan kad je u pitanju trčanje. Postoje dokazi da doručak može pomoći u koncentraciji tako da vam doručak može koristiti na poslu i u školi.