You are currently viewing Savjet za trening: vježbajte punjenje goriva i hidratacije
Izvor: pexels.com

Savjet za trening: vježbajte punjenje goriva i hidratacije

Bilo da trenirate za nadolazeću trku, trčite duže ili ste uzbuđeni zbog toplog vremena, naučiti kada i kako da punite gorivo i hidrataciju je vrijedan vještina.

Svako trčanje koje traje duže od 75 minuta će početi da zahtjeva dodatnu energiju i gorivo. Također trčanje po toplom i vlažnom vremenu će zahtjevati strategiju hidratacije kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina i kako biste spriječili dehidraciju.

Trening za trke kao što su maraton i polumaraton, posebno kad je u pitanju maraton treba voditi računa o tome kako planirate gorivo i hidrataciju za vrijeme trke.

Srećom, kao i sa bilo kojom vještinom, vježbanje hidratacije a treningu omogućiti će vam uspješan ishod na trkama.

Prva stvar koju treba da uradite je da planirate da se bavite gorivom tokom sedmica dugog trčanja. Možete nositi vlastite boce sa vodom ili ste mogli da ostavite boce na ruti za trčanje. Možete zamoliti vaše prijatelje da to urade za vas. Ovo vam omogućava da koristite bilo koje piće ili gorivo.

Još jedna mogućnost tokom trke organizatori prave stanice za osvježenje koje uključuju vodu i elektrolite na stazi. Koristite trčanje kao probu kad i gdje i šta ćete unositi od goriva i hidratacije.

Vrsta i vrijeme kad uzimate gorivo će biti specifična samo za vas. Važno je vježbati kako biste vidjeli šta radi za vas, a šta ne. Kao opće pravilo važno je unositi 30 – 60g ugljikohidrata svakih sat i to sa malo tekućine kako bi pomoglo apsorbaciju. Pravila kad treba piti tečnost kako nebiste dehidrirali su manje jasnija i manje su potpuna. U principu pijte tečnost kad ste žedni.

Šta god radite nemojte to ostaviti za kasnije. Kako povećavate vrijeme i udaljensot vaših trčanja pobrinite se da ovo povećanje slijedi i vaše punjenje goriva i hidratacije. Također budite sigurni da vježbate plan goriva i hidratacije prije važne trke.