You are currently viewing Prehlada – trčanje ili ipak odmaranje?
Izvor: www.pexels.com

Prehlada – trčanje ili ipak odmaranje?

Prehladili ste se. Sad se postavlja pitanje da li da trčite ili da uzmete pauzu od trčanja?

Naročito kad trenirate za trku, ne želite da vas curenje nosa izbaci iz kolosjeka, a i svjež bi vazduh trebao biti dobar za vas, zar ne? Pa to zavisi kakv tip prehlade imate, i kako se zaista osjećate.

Prehlad ili upala dišnih puteva koji su obično uzrokvani virusnom infekcijom i povezani sa simptomima kao što su curenje nosa  kašalj, i bol u grlu. Aktivacija imunog sistema usmjerava imunološke stanice na mjesto infekcije i pomaže u borbi protiv infekcije. Drugim riječima vaše tijelo koristeći energiju podržava vaš imunološki sistem u borbi protiv prehlade.

Količina enegije koju vaše tijelo treba, da se bori protiv infekcije zavisi od vrste infekcije i koliko je ona ozbiljna. Ako ste bolesni i vaše tijelo žudi za odmorom, velike su šanse da vam je to potrebno.

Međutim, mnogi trkači smatraju da trčanje sa prehladnom čini da se osjećaju bolje, barem privremeno. Trčanje može pomoći kod nekih simptoma prehlade. Trčanje može da smanji kongestije u nosu i sinusima, a vi ćete i dalje osjećati da je prirodni  endorifin visok kad završite. To je razlog zašto trčanje može da očisti nosne kanale. Ako ste odlučili da trčite, držite korak laganim i držite se kraćih udaljenosti.

S tim u vezi, svaka osoba, infekcija i situacija trčanja ili treninga su jedinstvene, i te odluke treba individualizirati, uzimajući u obzir navedene faktore. Ima smisla trčati s prehladom ali je logično da smanjite dužinu i intenzitet. Ako imate bolest koja pogađa vaša pluća poput astme i da trčanje za vrijeme prehlade može da pogorša vaše stanje vrijeme je da razmislite o vježbanju manjeg intenziteta. Probajte jogu ili lagano šetanje.

S druge strane ako se osjećate slabo ili bez daha, ovi faktori su suprotnost potrebama za vježbanje. Ako niste u mogućnosti zadržati dovoljan unos tečnosti kako bi bili adekvatno hidrirani, još jedan razlog za preskakanje treninga. Siptomi poput visoke temperature, produktivnog kašlja, bolovi u mišićima ovi problem nisu tipični za običnu prehladu i ne bi ih trebali zanemariti kad idete na duga trčanja.

Jedan jednostavan način da zapamtite ovaj savjet je “pravilo vrata”. Simptomi koji uključuju vrat i ispod, poput boli u grlu, kašalj, bronhijalne infekcije, bolove u tijelu, povraćanje, proljev ili otečene žlijezde zahtjevaju slobodno vrijeme od trčanja. Simptomi iznad vrata poput  curenje nosa, začepljenje ili kihanje obično ne zahtijevaju slobodno vrijeme od trčanja.

I na kraju isključivanje vremena treninga omogćava vašem tijelu da se fokusirate na borbu protiv infekcije, a ne na trošenje energije na fizičku aktivnost. Odaberite put koji će vas dovesti do najbržeg opravka čak i ako to znači da provedete dan na kauču.