You are currently viewing 4 uzroka i lijeka za bolove u koljenu
Izvor: pexels.com

4 uzroka i lijeka za bolove u koljenu

Za svakoga ko voli da trči, odsustvo zbog povrede može biti frustrirajuće. Bilo da se radi o slabosti ili previše treninga, povrede koljena mogu biti najčešće povrede kod trkača i čest uzrok zbog kojeg trkači moraju odsustvovati sa trčanja.

Da bi mogli nastaviti da trčite, naučite kako da prepoznate simptome ove 4 uobičajene povrede koljena i kako da se oporavite.

Patelofemoralni sindrom

Šta je to: Ova česta povreda se odnosi na bol u dijelu gdje se stražnja strana čašice sastaje sa žlijebom na vrhu bedrene kosti. Za vrijeme trčanja ili drugih pokreta, nepravilno kretanje čašice uz taj žlijeb može uzrokovati bol.

Uzroci i simptomi: Simptomi se obično javljaju za vrijeme ili nakon trčanja oko vanjskih čoškova čašice ili direktno ispod nje. Moguće je da čujete pucketanje kada god savijate koljeno.
Uzroci mogu biti slabost kvadricepsa, mišića stražnjice ili prekomjerna pronacija stopala.

Kako se oporaviti: Ako imate problema sa pronacijom, možda će vam trebati stabilnije patike ili posjeta ortopedu. Ako je uzrok slabost mišića, fokusirajte se na jačanje kvadricepsa i mišića u kukovima sa naglaskom na mišiće stražnjice.
Skraćivanje koraka i dodavanje istezanja kvadricepsa i zadnje lože vašoj rutini mogu spriječiti ozljede.

Iliotibijalni sindrom

Šta je to: Potiče od TFL mišića, malog mišića na vanjskom dijelu kuka, iliotibijalna traka (ITB) je debelo vezivno tkivo koje se proteže niz vanjsku stranu bedra pa do vanjskog dijela kuka. Bol se obično pojavljuje na vanjskoj strani koljenja zbog upale, koja se nalazi između ITB i kondile bedrenog mišića.

Uzroci i simptomi: Simptomi se obično javljaju na bočnoj strani koljena, a bol se javlja kad počnete trčati, a opada kad stanete. Slabost mišića u kukovima, kvadricepsa i zadnje lože su uzrok ovog problema. Trčanje na neravnim površinama povećava vjerovatnoću razvoja ovog sindroma

Kako se oporaviti: Poboljšanje pokretljivosti kukova zajedno sa laganim istezanjem mogu pomoći ako imate problema sa fleksibilnošću. Da to ostvarite najbolje bi bilo da radite vježbe za jačanje kukova, mišića stražnjice i kvadricepsa.

Patelarni tendonitis

Šta je to: Patelarna tetiva se nalazi iznad čašice i spaja čašicu sa cjevanicom. Kada je u pitanju upala, trkači obično osjete bol odmah ispod čašice.

Uzroci i simptomi: Najčešći uzrok patelarnog tendonitisa je preopterećenost kao što je naglo povećanje kilometraže, ponavljajuće opterećenje zbog prekomjernog treninga brzine i općenito prevelike kilometraže. Jednom kad se tetiva upali, trkač osjeti simptome tokom treninga ili drugih aktivnosti kao što je penjanje i silaženje niz stepenice.

Kako se oporaviti: Da bi se omogućilo smanjenje upale tetive, potreban je odmor. Nemojte trčati dok se simptomi ne povuku, ali nastavite sa kardio vježbama koje ne izazivaju bol.
Tretman između ostalog podrazumijeva stavljanje leda na patelarnu tetivu 20-ak minuta, 3 do 5 puta na dan. Kada počnete ponovo da trčite, nemojte povećavati kilometražu više od 10% svake sedmice i priuštite sebi odmor između intervala. Vježbe za jačanje nogu se mogu dodati nako što se bol smanji kako bi spriječili da se povreda vrati.

Povreda hrskavice koljena

Šta je to: Meniskus je hrskavica između koljena – hijalinska hrskavica pokriva krajeve bedrene kosti i cjevanice koje formiraju zglob koljena. Povrede meniskusa mogu biti uzrokovane traumom (uvijanje ili pad) ili progresivnom degeneracijom tokom godina. Hijalinksa hrskavica se također može istoršiti tokom vremena što može dovesti do toga da kosti zgloba koljena stružu jedna od drugu.

Uzroci i simptomi: Povrede meniskusa uzrokovane traumom su uglavnom praćene oticanjem oko zgloba i boli u središnjem dijelu koljena (prostor između bedrene kosti i cjevanice).
Hijalinska degeneracija hrskavice može uzrokovati ukočenost u koljenu i općenito bol u zglobu koljena.

Kako se oporaviti: Za teške povrede koje uključuju oticanje, preporučuje se da posjetite doktora.
Liječenje uključuje stavljanje leda na bolno mjesto, lijekovi protiv upale i aktivnosti koje ne uzrokuju bol. U nekim teškim slučajevima može biti potrebna operacija kako bi se smanjili simptomi.