You are currently viewing Povratak trčanju nakon gripe
Izvor: pixabay.com

Povratak trčanju nakon gripe

Svaki put kad se povrijede, ili su bolesni, trkači su zabrinuti kako će to uticati na njihov trening.

Gripa je sezonsaka virusna infekcija koju karakteriše groznica, glavobolja, bol u grlu, kašalj, bolovi u mišićima i umor. Simptomi se često brzo razvijaju i traju nekoliko dana ili sedmica. Većina trkača kada je bolesna ne pokušava da trči.

U medicinskoj litereaturi ne možete naći mnogo informacija. Ono što znamo jeste da: groznica smanjuje snagu mišića, aerobnu snagu i kondiciju, također narušava regulaciju temperature i balans tečnosti. Imunološki sistem je pod stresom zbog bolesti i ne može da podnese stres teških vježbi i teške vježbe mogu dovesti  do pogoršavanja simptoma.

Trčanje kada imate groznicu može da poveća vjerovatnoću razvoja miokarditisa – upale srčanog mišića. U većini slučajeva miokarditis se sam povlači, ali zbog razdražljivosti srčanog mišića, ako ga razvijete, morat ćete napraviti šestomjesečnu pauzu od treninga. Ozbiljno hronično oštećenje srca nastavlja se ako se miokarditis ne riješi: nema lijeka. Zaključak: NE vježbajte kada imate groznicu!

Druga moguća komplikacija je upla pluća i bronhitis sa respiratornim simptomima koji traje mejesec dana. Stariji trkači imaju najveći rizik od ozbiljnih komplikacija. Astma, dijabetis i problem sa srcem također povećavaju komplikacije gripa.

Osim ako se sekundarna bakterijska infekcija ne razvije, antibiotici ne igraju ulogu u liječenju gripa. Možete uzeti i brufen kako biste ublažili groznicu i bol. Preporučuje se odmor i više tečnosti.

Kad imate povišenu temperature, umor i bol u mišićima možete nastaviti trening. Zapamtite: dekondicioniranje počinje nakon 4 do 5 dana neaktivnosti. Sljedeće preporuke su pristup zdravog razuma jer je malo dostupnih naučnih podataka:

  • Počnite s kratkim oporavkom. Prestanite ako se simptomi razviju.
  • Ako se ne osjećate bolesno tokom ili nakon treninga, nastavite sa treningom tamo gdje ste stali
  • Ako trčanje uzrokuje prekomjerni umor, nastavite sa laganijim treningom dok ovo ne prođe.

Prevencija je najbolji tretman za gripu. Gripa je virus koji može mijenjati karakteristike od sezone do sezone. Izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobam i ako ste bolesni ostanite kod kuće.

Budite pametni kada trenirate tokom bolesti, jer bolest poput gripe treba ozbiljno shvatiti.