You are currently viewing Ponekad je trčanje bez trening plana OK
Izvor: pexels.com

Ponekad je trčanje bez trening plana OK

Trčanje se vrlo lako može pretvoriti u drugi posao ili obavezu zavisno od toga kako se pristupa sportu. Ako ste perfekcionista nema ništa lošeg u praćenju strogog trening plana i težnji da uvijek postignete svoje ciljeve.

Planovi treninga mogu biti izuzetno efikasni kako u motivisanju trkača tako i u izbjegavanje povreda. Postoji vrijeme i mjesto za plan treninga.

Kad trebate plan treninga

Trkači ne moraju uvijek sljediti plan treninga ali je plan uvijek koristan. Ako se prijavljujete za određenu trku ili postavljate neki cilj za sebe – kao što je postavljanje novog ličnog rekorda – preporučujemo da napravite plan treninga. Bilo da dobijete plan treninga od trenera ili sa neke aplikacije – iako ga malo prilagodite svojim potrebama i rasporedu – trening plan vas vodi na veći nivo.

Plan treninga vam pomaže da postignete određene ciljeve, ali ako trčite radi kretanja ili zagrijavanja za neku težu vježbu onda vam ne treba plan.

Ako se želite poboljšati ili trčati brže onda je trening plan za vas. Ako ste novi trkač ideja o trening planu može da izgleda zastrašujuće. Međutim, čak i najosnovniji trening plan pomaže da izgradite jaku osnovu dok izbjegavate povrede i prelazite više kilometara.

Kad trčati bez nekog razloga

Naravno samo zato što ne počinjete sa nekim trening planom ne znači da ne možete uskočiti u jedan ili obrnuto. Najbolje vrijeme za trčanje bez plana je kad završite trku ili kad postignete određen cilj. Također ako se osjećate iscrpljeno od sporta i potreban vam je način da obnovite ljubav prema trčanju, vraćanje trčanju samo radi kretanja može biti odličan način da se napravi korak bez gubitka kondicije.

Iako ne biste trebali očekivati previše dobitaka bez trening planova i postavljenih udaljenosti. Ova vrsta trčanja je dobra za one koji imaju samo malo vremena za trening.

Na kraju

Čak i ako imate samo jednu zakazanu trku godišnje, još uvijek to možete prebaciti u drugi plan i uzmite nekoliko mjeseci da se zabavite bez da naglašavate određeni tempo ili kilometražu. Odlična stvar kod trčanja je da ne postoji samo jedan pristup ovom sportu. Ako je vaš cilj da trčite samo pola sata na dan onda to. Razumjevanje vaše trenutne perspektive i motivacije je ključno kod odlučivanja da li vam treba plan obuke ili ne treba.