You are currently viewing Mogu li alkohol i sport zajedno?
Izvor: pixabay.com

Mogu li alkohol i sport zajedno?

Oni koji se bave sportom imaju tendenciju da se brinu o svojoj figuri i kondiciji. Iako vam je stalo do zdravlja i dobrobiti još uvijek ne želite da propustite hladno pivo dok ste na roštilju, čašu vina ili šampanjca na svadbi. Da li sportaši trebaju da izbjegavaju alkohol? Ne! Dokle god poštujete određena pravila alkohol (umjeren) je dobar za trkače, bicikliste i druge sportiste.

Umjerenost

Ako uživate u umjerenim količinama alkohol je također “dopušten” za sportiste i sportaše u slobodno vrijeme. Ipak ne postoji pravilo gdje povući granicu između zdravog konzumiranja alkohola i tačke gdje konzumacija počinje da utiče na vaš trening. Međutim znamo da žene trebaju da piju manje alkohola. Zbog manje tjelesne mase, većeg postotka masti i smanjene aktivnosti enzima žensko tijelo probavlja manje alkohola nego muško tijelo. Preporučuje se konzumiranje 10g za žene i 20g za muškarce dnevno. U principu preporučuje se izbjegavanje alkohola svakodnevno kad se bavite sportom.

Pratite kalorije

Alkohol je često podcijenjeni izvor kalorija. 1  gram alkohola sadrži 7 kalorija u poređenju sa 1g masti sa 9 kalorija. Dakle 0.5l piva sadrži 200 kalorija. Da bi sagorili ove kalorije morate da odete na 30-minutno trčanje. Kalorije koje ne sagorite ostaju u tijelu. Kokteli koji sadrže kreme i šećerni sirup posebno su bogati mastima i šećerom – kalorijske su bombe među alkoholnim pićima.

Ostanite hidrirani

Alkohol podstiče izlučivanje vode preko bubrega. Ovo može dovesti do brze dehidracije tijela mijenjajući ravnotežu minerala. Ako mišićima nedostaju minerali njihov učinak će opasti. Pravilo: sa svakom čašom piva ili vina popijte čašu vode. Ovo će učiniti da pijete manje alkohola i da uštedite kalorije. I zapamtite morate napuniti elektolite i tečnost koju izgubite za vrijeme treninga preko znoja. Ovo najbolje funkcioniše sa sportskim pićima – pića sa istim sastavom soli kao što su tekućine vašeg tijela. Zbog ove karakteristike posebno su pogodna za punjenje vode i minerala poslije treninga.

Izbjegavajte alkohol za vrijeme intenzivnih treninga i takmičenja

Naučnici su otkrili da čak i umjereni unos alkohola može da samanji snagu mišića. U studiji su muškarci pili 1 gram vodke sa skokom od narandže po kilogramu tjelesne težine nakon treninga. Za prosječnog čovjeka to je 6 vodki. I poslije 36h i ponovo poslije 60h morali su da testiraju svoju snagu dok su bili upoređivani sa ispitanicima koji nisu pili alkohol. Studija je pokazala da je snaga dosta manja kod ispitanika koji su pili alkohol u odnosu na one koji nisu pili alkohol iako su imali isto vrijeme za opravak. To znači da treba da trenirate bez alkohola posebno kad su u pitanju intenzivni trenizi. I pobrinite se da izbjegavate alkohol 48h prije trke.

Poboljšajte oporavak i spriječite povrede

Ne postoji jasna granica koja ukazuje na to koja će količina alkohola negativno uticati na vaš oporavak. Međutim, konzumacija alkohola je često povezana sa grčevima, čini vas sklonijim povredama i produžava proces oporavka. Da biste bili sigurni, odlučite se za verziju bez alkohola tokom intenzivnih perioda treninga ili za vrijeme kad vaši trenizi zahtjevaju više pređenih kilometara.

Dovoljno spavajte

Prekomjerne količine alkohola i one noći koje provodite na plesnom podiju utiču na vaš mentalni fokus, izdržljivost, koordinaciju i na ukupnu učinkovitost. Premalo spavanja u kombinaciji sa konzumacijom alkohola stavlja vaše tijelo pod stres. Provjerite da li imate dovoljno vremena za oporavak!

Bezalkoholno pivo je odlična alternativa

Pivo se često hvali kao dobro piće za popunjavanje minerala i ugljikohidrata poslije takmičenja. Dobivanje minerala i ugljikohidrata koje ste sagorili za vrijeme trke je od vitalnog značaja. Međutim, alkohol koji se nalazi u pivu usporava popunjavanje depozita u tijelu što je preduslov za oporavak i dalji trening. Zbog toga izaberite bezalkoholno pivo. Većina bezalkoholnih piva je izotonična što ih čini savršenim za dobivanje elektrolita i vode koju ste izgubili. Ali imajte na umu da čak i bezalkoholno pivo sadrži 0.5% alkohola. Drugi put probajte sok od narandže. Američka škola za sportsku medicinu ustanovila je da ima 4 puta više kalijuma i 3 puta više ugljikohidrata od piva. U poređenju sa dobrim starim sokom od narandže potrebno je da popijete 11 čaša piva da biste dostigli preporučenu dnevnu količinu vitamina B.