You are currently viewing 5 načina da postanete bolji trkač
Izvor: pixabay.com

5 načina da postanete bolji trkač

Cilj vam je da postanete bolji trkač? Postoji bezbroj načina koje možete praktikovati  da taj cilj i ostvarite.

Bez obzira da li je to frekventnije trčanje, duže ili brže, ako radite nešto što niste ranije dobit ćete psihičku stimulaciju da vaš trening podignete na veći nivo. Ako ste trening obavili ispravno dobit ćete čak i porast samopouzdanja.

Evo nekoliko najboljih načina za dodavanje novih elemenata vašem treningu kako biste poboljšali svoju kondiciju:

1. Trči dalje

Da biste povećali svoju ukupnu izdržljivost, povećajte udaljenost ili dužinu trajanja vašeg najdužeg trčanja. Počnite sa dodavanjem 5 minuta na vaše sedmično dugo trčanje i nastavite to da radite nekoliko sedmica dok ne postignete ciljanju udaljenost. Treninzi za polumaraton ili kraću distancu bi trebali da se završe sa punuom distancom od 21K najmanje jednom ili dva puta prije trke. Maratonci bi trebali težiti dugom trčanju od 28-34K ili ne više od tri i po sata. Što češće idete na trčanje, izdržljivost će vam biti bolja.

2. Trči brže

Vježbanje brzog trčanja pomaže vam da brže trčite, što je cilj većine treninga. Generalno, trening se izvodi sa postojećim tempom. Povremeno može biti korisno da pokušate trčati tempom koji je malo brži od tempa na koji ste navikli. Pokušajte da uradite sljedeću vježbu samo nekoliko sekundi po kilometru brže nego što to inače radite. Možda ćete biti iznenađeni sa onim što možete da uradite. Čak i ako na kraju usportite ili ne možete da završite cijeli trening, uložili ste napor visokog kvaliteta.

3. Trči više

Pod predpostavkom da možete ostati zdravi i izbjeći povrede, jedan od najučikovitijih načina da postanete bolji trkač je jednostavno dodavanje više kilometara svake sedmice, mjeseca ili godine. To možete učiniti povećanjem učestalosti trčanja. Važno je zapamtiti da povećanju opterećenja treninga treba pristupiti oprezno i postepeno.

4. Grupišite svoje dugo trčanje

Još jedan dokazani način za poboljšanje izdržljivosti je da tčite većim volumenom kilometraže u kratkom vremenskom period. To bi moglo uključivati trčanje subotom popodne ili navečer, dugo trčanje u nedelju ujutro i još jedno lagano trčanje u ponedeljak ujutro. Pogledajte koliko možete sigurno i udobno da trčite unutar 48 sati. Vjerovatno ćete se osjećati umorno kad završite, ali možete očekivati pojačanje kondicije.

5. Trka bez očekivanja

Vrlo često trčimo sa spcifičnim vremenskim ciljem na umu i jednostavno trčimo utrku kako bi postigli cilj. Hodanje je obično efikasan način za trčanje pametne trke, ali bi vas ono moglo zadržati. Ponekad je uredu da trčite trku bez razmišljanja i pokušate da trčite brže nego što mislite da je moguće. Čak i ako ne uspijete i ako možda završite usporavanjem i dalje ćete naučiti vrijednu lekciju o tome koliko daleko možete da idete.