You are currently viewing Probiotici i prebiotici: koje bi trebalo uzeti?

Probiotici i prebiotici: koje bi trebalo uzeti?

Baš kad ste se uhvatili u koštac sa svim zdrastvenim i wellness trendovima neki novi koncept će vas vratiti na početak.

Vjerovatno ste upoznati sa probioticima. Pokušavate da jedete zdravu hranu ili da uzimate suplemente koji sadrže zdrave bakterije, međutim, noviji proizvodi sa sličnim imenima mogu da vas zbune.

Proizvodi koji imaju slično imena kao probiotici su prebiotici. Sa ovim sličnim, ali drugačijim proizvodom, vrijeme je da vidite u čemu je razlika između njih.

Šta su probiotici?

Da bi razumjeli ulogu probiotika u vašem zdravlju, počnimo sa tim šta oni rade u vašem digestivnom traktu. Vaše debelo crijevo je dom za ogroman broj bakterijskih mikroba.

Ovi mikrobi imaju uticaj na vašu dobrobit, jer raznovrsne kolonije “dobrih” bakterija promovišu zdravu probavu dok “loše” bakterije mogu izazvati probavne smetnje.

Mikroorganizmi su sve više poularni u nauci, istaživanje je pokazalo da zdravi mikroorganizmi u tijelu smanjuju rizik od dijabetisa tipa 2, gojaznosti, Alchajmerove bolesti, bolest srca čak i depresiju. U sve ovo nije šokantno što konzumiranje probiotika postaje pravilo. Ove pozitivne bakterije se nalaze u fermentisanim namirnicama kao što je jogurt, kimchi, kefir, kiseli kupus i tempeh. Također mogu se naći u obliku tableta i kupiti bez recepta.

Šta su prebiotici?

Dok istraživanja otkrivaju kako probiotici djeluju u organizmu, također su otkrili da možemo učiniti više za svoj organizam od ubacivanja dobrih bakterija u sistem putem hrane ili tableta.

Da bi probiotici funkcijonisali potrebno je da im se obezbjedi dobra okolina, tu prebiotici ulaze u igru. Jednostavno rečeno prebiotici su hrana za probiotike. Dobrim bakterijama treba nešto da se  hrane, a to nešto su “prebiotička” vlakna.

Hrana na bazi biljaka i hrana bogata vlaknima kao što je povrće, voće, žitarice i korijen dobar izvor prebiotika. Banana, luk, bijeli luk, prasa, šparoga, artičoka, soja i pšenica čine neke od najboljih izvora prebiotika.

Kad koje trebate uzeti?

Kad koje treba uzeti i kako? Ako nam dobre bakterije toliko pomažu, probiotički dodaci koji se prodaju bez recepta mogu biti dobar izbor. Dvije studije koje su rađene nedavno dovele su do ozbiljnog pitanja da li probiotičke tablete zaista rade ono čemu su namijenjene.

U jednoj studiji koja je rađena subjekti su bili otporni na suplemente probiotika. Dok u drugoj, uzimanjem probiotika nakon korištenja antibiotika, tankom crijevu je trebalo više vremena da se vrati u “normalno” stanje.

Poslije ovoga se postavlja pitanje šta uraditi ako želimo zdravo crijevo? Za zdravu osobu uvijek bi prvo preporučili hranu. Hrana ima i drugih bogatih jedinjenja osim probiotika, koje nećete dobiti uzimanjem tablete kao što su proteini, kalcijum u jogurtu i kefiru ili vitamin C u kielom kupusu.

Što se tiče prebiotika ne morate uzimati tablete i hrana koja sadrži prebiotike ima dosta hranjivih tvari. Međutim ako vaša ishran ne uključuje puno voća, povrća ili žitarica možda je dobro da dodate prebiotičke suplemente.

Na kraju, kao i kod uzimanje drugih suplemenata tako i kod ovih suplemenata razgovarajte s nutricionistom ili drugim zdrastvenim licima prije uzimanja suplemenata, posebno ako imate specifično stanje.