You are currently viewing Patelofemoralni bolni sindrom: posljednja stvar koja treba trkaču
Izvor: pexels.com

Patelofemoralni bolni sindrom: posljednja stvar koja treba trkaču

Koljeno trkača može se odnositi  na brojna stanja ali najčešće je povezano sa patelofemoralnim bolnim sindromom (PFPS).

Šta je PFPS?

PFPS se najčešće karakteriše generalizovanim bolom iza ili oko koljena (patela), koja se najčešće javlja kod penjanja ili silaženja stepenicama, čučanjeva, klečanja, sjedenja sa savijenim koljenima ili tokom aktivnosti kao što su trčanje ili biciklizam. Iritacija se često opisuje kao dosadna i bolna, ali može da uključuje kratku i oštru bol. Bol može biti prisutna stalno, ali je često jako izražena nakon dužeg perioda sjedenja i neaktivnosti ili tokom različiti aktivnosti. U nekim slučajevima, smanjuje se za vrijeme trajanja aktivnosti i pojačava se nakon prestanka aktivnosti.

Šta uzrokuje PFPS?

Dok je tačan uzrok PFPS-a teško odrediti, uobičajeni uzroci uključuju promjenu treninga (Da li ste nedavno promijenili volumen ili intenzitet?), često trčanje uzbrdo ili nizbrdo, dodavanje treninga snage ili nošenje istrošene obuće.

Smatra se da je povreda rezultat povećanog pritiska na patelofemoralni zglob koji može biti posljedica kombinacije povećane aktivnosti, malalinacije patele tokom savijanja koljena, neravnoteže mišića kvadricepsa i čvrste stabilizirajuće strukture kao što je sindrom iliotibijalne trake.

Šta treba da uradite povodom toga?

Mogućnosti liječenja variraju, ali trenutne opcije koje djeluju  uključuju odmor i eliminaciju aktivnosti koje pogoršavaju stanje koljena. Advil može da pruži privremeno olakšanje, ali ne smatrajte to dugoročnim riješenjem. Nanošenje  anti-upalnih krema i gelova također može pružiti privremeno olakšanje.

Rad na relaksaciji uskih kvadricepsa, listova, potkoljenice i drugih mišića potkoljenice – kroz masažu – kao i jačanje ovih mišića za ispravljanje neuravnoteženosti također se može pokazati ključnim za uspješno dugoročno eliminisanje stanja.

U većini slučajeva, pravilan odmor i rehabilitacija mogu eliminisati većinu bola u roku od nekoliko dana ili sedmica, kad možete postepeno početi sa treninzima. U rijetkim slučajevima, bol može da ostane mjesecima  uprkos svim naporima da se liječi stanje i da se traži dodatna medicinska pomoć.