You are currently viewing Trčanje na višoj nadmorskoj visini
Izvor: unsplash.com

Trčanje na višoj nadmorskoj visini

Visina će dramatično povećati intenzitet vašeg trčanja. Odmah ćete primijetiti da je broj otkucaja vašeg srca veći i brzina disanja znatno brža.

Zato, nekoliko sedmica prije nego što krenete s trčanjem na višim nadmorskim visinama, pokušajte dodati intenzitet svom treningu.

Dva kraća sprinta sedmično i nekoliko treninga na brdima vam mogu pomoći da poboljšate svoj anaerobni prag, što ukazuje na sposobnost tijela da obrađuje mliječnu kiselinu. Poboljšanje sposobnosti tijela da upravlja mliječnom kiselinom će biti jedan od ključnih načina da pripremite svoje tijelo za ono što ga očekuje.

Obično je potrebno nekoliko sedmica da se potpuno aklimatizujete jer trčanje na višoj nadmorskoj visini zahtijeva više crvenih krvnih zrnaca koji imaju više mitohondrija i veći kapacitet kada je u pitanju prijenos kisika.

Nekoliko savjeta koji bi vam trebali pomoći:

Duže zagrijavanje: Lagano krenite s aktivnostima jer to omogućava postepeno povećanje brzine otkucaja srca i brzine disanja što vam može pomoći u izbjegavanju preopterećenosti vašeg sistema.

Sporije trčite: Trčanje sporijim tempom – 60 sekundi po 1km sporije – će pomoći da otkucaji vašeg srca ostanu u normalnoj zoni. Iako trčite sporije imat ćete osjećaj da je trening intenzivniji.

Odmarajte se: Kada spavamo naša tijela se odmaraju, oporavljaju i osvježavaju. Malo duži period odmora može pomoći vašem tijelu da se adaptira na novo okruženje.

Povećajte unos tekućina: Viša, suha klima znači da ćete izgubiti više tjelesnih tekućina, pa povećajte unos tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Neki od znakova dehidracije su glavobolja, suha usta i ispucala koža.

Izbjegavajte alkohol i natrijum: To će vam pomoći da održite normalnu ravnotežu svojih tjelesnih tekućina, što će spriječiti dehidraciju.