You are currently viewing Opcije za nedeljno dugo trčanje
Izvor: pixabay.com

Opcije za nedeljno dugo trčanje

Ako imate dugo trčanje u planu onda je to dugo trčanje najvjerovatnije u nedelju. Postoji mnogo pristupa za nedeljno dugo trčanje. Ako ste u subotu naveče ispunjeni strahom od nadolazećeg nedeljnog dugog trčanja onda je vrijeme za nešto novo. Možete promijeniti pristup nedeljnom trčanju. Razmislite o vašim ciljevima i odlučite koji od tih ciljeva ima najviše smisla.

Opcija 1: Klasično trčanje

Trčite dugo i sporo. Oni koji prihvataju ovaj pristup uče svoje tijelo da trči učinkovito duže vrijeme. Na ovaj način se mentalno i fizički pripremate za izazove koji se pojavljuju u trčanju na velikim udaljenostima. Fokus je na udaljenosti, a ne na tempu. Trkači će ovaj pristup lako uklopiti u sedmični raspored. Ljudi koji ne treniraju za maraton često koriste ovaj pristup za trening.

Opcija 2: Tempo trke

Trčanje može biti iste dužine, ali trkači mijenjaju način trčanja tako što dio staze trče tempom trke. Ako trenirate za maraton trčite maraton tempom. Tempo trke, tijelo ne samo da se prilagođava na distancu, također upoznaje tempo koji ćete koristiti na dan trke. Što više vježbate željeni tempo lakše ćete se prilagoditi na dan trke. Ovaj pristup može biti težak za tijelo. Ako vam cilj nije trčanje maratona, onda marate procijeniti da li je ovaj pristup dobar za vas.

Opcija 3: Fartlek

Osim ako niste novi u trčanju, onda znate šta je fartlek. Fartlek nije samo za početnike. Verzija fartleka za maratonce je trčanje laganim tempom sa dodavanjem kraćeg tempa trke. Ovo se razlikuje od opcije 2 jer trčanje tempom trke je znatno kraće. Ova opcija je dobra za trkače koji se fokusiraju na trke, ali “izgore” kad pokušaju sa opcijom 2.