You are currently viewing Odbacite loše navike i laganim koracima postignite ciljeve
Izvor: pixabay.com

Odbacite loše navike i laganim koracima postignite ciljeve

Ako pušite dvije kutije cigara dnevno, jedete slanu i nezdravu hranu i niste aktivni, imamo loše vijesti za vas.

Prema jednom istraživanju, samo jedan od sedam ljudi će promijeniti svoj način života nakon što im doktor ukaže na fatalne posljedice po njih.

Istraživanje pokazuju da poslije dijete prosječni pacijent vrati oko 107% težine koju je izgubio. Čak i ako je postigao svoje ciljeve, zaista je teško naći dugoročno rješenje.

U osnovi znamo šta trebamo uraditi kako bi smo živjeli zdrav život. Problem je što još uvijek mislimo da ne možemo to učiniti. Sad, zašto i kako možemo doći do naših ciljeva?

Motivacija

Je li motivacija ključ za postizanje trajnih promijena? Moramo biti motivisani za promjene. U to nema sumnje. Međutim, sama motivacija nije dovoljna. Neki vjeruju da hitnos igra bitnu ulogu.  Pustite da vam objasnimo: U Evropskoj Uniji će te na pakovanju cigareta naći upozoravajuću poruku “Pušači umiru ranije”. Svi pušači će ovo pročitati kad vade cigaretu iz pakovanja, ali će i dalje uživati u cigareti. Vidite čak i upozorenje od opasnosti nije dovoljno da probudite hitnost ili motivaciju.

Možda je pogrešna vrsta motivacije? Psiholozi razlikuju averzivnu i apetitnu motivaciju. Većina promjena ponašanja temelji se na averzivnom sistemu: nešto želimo izbjeći ili se odreći. Možemo odlučiti da ćemo odustati od cigareta, alkohola ili slatkiša. Zvuči mučno i rijetko vodi ka uspjehu.

Može li neko biti oduševljen ako nema više hamburgera i pomfrita? Ne baš. Ali možete se odlučiti da poboljšate zdravlje – možete se prijaviti za polumaraton i imati 3 obroka s povrćem u danu. Ovo je nešto što vas može oduševiti.

Dakle potrebna vam je prava motivacija kako biste postigli ciljeve.

Entuzijazam

Mozak nije oduševljen pamćenjem telefonskog imenika, ali je ushićen ako 85-godišnjak odluči da nauči kineski jer je njegova ljubav kineskinja. Ovo je razlog zašto djeca brzo uče – zato što su entuzijastična.

Istinski entuzijazam – je li to sve?

Prakasa

Pozitivno iskustvo iznova i iznova stvara stavove. Ako u nekoliko navrata imamo slična iskustva, veze u mozgu postaju sve gušće. Ovo se zove “stav”. I stavovi postaju navike.

Samopouzdanje

Možda ste čuli za sljedeći kineski citat:

“Pazite na vaše misli, jer one postaju vaše riječi.
Pazite na vaše riječi, jer one postaju vaše djela.
Pazite na vaše djela, jer ona postaju vaše navike.
Pazite na vaše navike, jer one postaju vaš karakter.
Pazite na vaš karakter, jer on postaje vaša sudbina.”

Ako vjerujete da možete promijeniti vaše navike, ništa vas ne može zaustaviti. Obavezno redovno analizirajte i preispitujte vaše misli. Vaše misli utiču na vaše ponašanje i na osnovu vašeg ponašanja formiraju se obrazci.

Dakle recept da prevladate jaz između znanja i rad je motivacija, entuzijazam, praksa i samopouzdanje. Pratite ovo i ništa ne može da krene po zlu.