You are currently viewing 10 minuta core seanse za maraton trkače
Izvor: pexels.com

10 minuta core seanse za maraton trkače

Dodajte trening snage u vašu sedmičnu rutinu, ovaj trening može izgledati zastrašujuće ako ste novi u ovome. Brze vježbe snage za cijelo tijelo bez opreme.

Ovo je idealo za početak za nekog ko tek prvi put uključuje trening snage u svoju rutinu i ovaj trening je lako uraditi poslije trčanja.

Sklekovi, side plank – bočni trbušni mišići

Počnite u položaju kao da želite raditi sklekove. Lagano se gurnite zatim se lagano okrenite u položaj side planka i ostanite tako 10 sekundi. Osjetit ćete istezanje bočnih trbušnih mišića koji su bliži podu. Ovu vježbu uradite 10 puta za svaku stranu. Ako vam ovo izgleda teško radite ovu vježbu na koljenima.

Static Beast – core snaga

Vježba je fokusirana na core. Počnite u položaju za sklek na koljenima. Balansirajte vaše nožne prste i ispružite laktove i stavite dlanove na zemlju. Držite ovaj položaj 30 sekundi. Poslije 30 sekundi, dižite noge sa zemlje tako da vam pod dodiruju samo tri tačke. Nastavite s ovim još 30 sekundi.

Thoracic rotations – bočna snaga

Gornji dio tijela, kičma održava dobar razmak pokreta i ključna je za core. Ovo je krucialno za “hod trčanja” i dobivajući rotaciju od donjeg dijela umjesto od gornjeg dijela leđa. Lezite na zemlju, neka vam leđa budu u liniji sa ispravljenom nogom. Počnite sa koljenima savijenim pod 90 stepeni i sa rukom koja je ispružena ispred vas. Ovo radite 30 sekunid do jedne minute za svaku stranu.

Russian twist

Ova vježba djeluje na donji dio stomaka. Sjednite na pod sa savijenim koljenima pod uglom od 90 stepeni, tijelo neka vam bude malo nagnut na nazad, formirajući ugao od 45 stepeni. Čvrsto držite tu poziciju.  

Počnite sa pokretima ruku, gdje ih gurate u jednu stranu koliko god možete, pa to isto radite za drugu stranu u istoj poziciji. Ovi pokreti, lijevo i desno, formiraju jednu seriju.