You are currently viewing Novi način za liječenje povrede Ahilove tetive
Izvor: Photo by Daniel Reche from Pexels

Novi način za liječenje povrede Ahilove tetive

Mudrosti oko trčanja se uvijek mijenjaju posebno kad je u pitanju praksa tretiranja povreda. Filozofija zdravlja tetiva se razvila tokom nekoliko zadnjih godina, posebno kada je riječ o liječenju jedne od najgorih povreda – Ahilove tetive.

Tendonitis ili tendinopathy nastaje kad se tetiva zadeblja. Smatra se da je tetiva zdrava kad je ravna i glatka, a nezdravom kad je puna zapetljanih čvorova. Pitanje je kako ove čvorove razbiti.

Pronalaženje maksimalnog optrećenja

Postoji jedan varljiv element za pronalaženje maksimalnog opterečenja kod svakog trkača. Prije se trkačima govorilo da rade 50, 60, 70 ponavljanja ‘podizanja na prste’ (calf raises), a sada se to svelo na 5 do 8 s maksimalnim opterećenjem do 70%.

Teško je utvrditi šta vam najbolje odgovara ako sami to radite jer ako se samo malo više podignete na prste nego što treba riskirate da napravite više štete nego koristi. Morate pronači onu magičnu sredinu u kojoj podstičete rast, a da pritome ne podstičete upalu.

Da bi pronašli tu sredinu, fizioterapeut će sigurno napraviti test kapaciteta listova i zamoliti će vas da stanete na povrijeđenu nogu i da radite dizanje sve dok se ne umorite. Kad osjetite umor i bol, ovo se smatra vašom maksimalnom granicom.

Povrede trebaju mir i ljubav

Britanski časopis o medicini preporučuje trkačima novu laganu prečicu za liječenje povreda: mir i ljubav. Mir je za zaštitu, izbjegavaje protivupalnih modaliteta i obrazvovanje i ove korake treba odmah poduzeti nakon što se povrijedite. Ljubav označava optrečenje, optimizam, vaskularizaciju i vježbanje te kontinuirano liječene povrede. Nedavno istraživanje je pokazalo da aktivni oporavak koristi sve veći broj trkača s poremećajima mišićno koštanog sistema.