You are currently viewing Nikad ne podcjenjujte važnost laganog trčanja
Izvor: pixabay.com

Nikad ne podcjenjujte važnost laganog trčanja

Teški treninzi i duga trčanja mogu dobiti veću pažnju u vašim planovima treninga, lagano trčanje je vrijeme kad i gdje se najviše poboljšavaju.

Šta?

Jednostavno trčanje koje se ponekad naziva i oporavak je bilo koje trčanje koje se trči na kontrolisanom i ugodnom tempu. Ovo trčanje je većinom kraće od većine drugih trčanja. Ovaj tip trčanja određen je relativnim naporom. Trebali biste se osjećati lagano i treba da možete tempo održavati duže vrijeme.

Zašto?

Lagano trčanje stavlja manje stresa na tijelo od težih napora i vježbi, ali još uvijek osigurava važnu kilometražu vašem treningu i ubrzava proces oporavka. Jednostavna trčanja su najefikasniji način za razvoj i poboljšanje aerobnog kapaciteta i kardiovaskularnog sistema koji su temelj za brzinu i izdržljivost.

Kad?

Lagano trčanje trebate koristiti ako ste novi u trčanju ili izgradnji kondicije. Ovo trčanje je također važno za oporavak prije i poslije teških napora kao što su vježbe i dugo trčanje. Možda ćete željeti da zakažete nekoliko dana laganih trčanja poslije teških napora ili prije važnih trka. Lagano trčanje bi trebalo biti dio vaših sedmičnih treninga.

Kako?

Zaista ne postoji nešto kao sporo trčanje tako da nema potrebe da budete opsjednuti tempom i brzinom. Trčanje je sporo u zavisnosti koliko je vaše tijelo umorno. Vjerovatno je dobra ideja da se odrknete GPS-a, osim u slučaju kad znate da trčite prebrzo na laganom trčanju, što je uobičajena greška. Generalno pravilo, lagano trčanje trebalo bi da bude na tempu od 5K, ali opet je najbolje da izaberete tempo koji je lagan za vas.