You are currently viewing Najlakši način da spriječite veće povrede
Izvor: pexels. com

Najlakši način da spriječite veće povrede

Kako se kilometri povećavaju, povećava se i umor. Evo najlakšeg načina da zdravi dođete do startne linije.

Mnogo maratonaca će se susresti s manjim povredama, ali mala povreda ako se na vrijeme ne pobrinete za nju može biti veliki problem. Trkači su „programirani“ tako da se nose s nelagodom, ali postoji mjesto i vrijeme kada treba biti uporan, a trčanje s povredom nije vrijeme za to.

Ako imate manju povredu preporučujemo da uzmete nekoliko dana odmora umjesto da forsirate treninge. Ovo se podrazumjev, ali može biti teže za izvesti u praksi nego u teoriji. Bolje je da uzmete 3 dana odmora nego da morate uzeti 3 sedmice kako biste se potpuno oporavili.

Kad trebate prestati s trčanjem?

Ako vas boli nešto za vrijeme trčanja, posebno ako je blizu datum maratona, trebali biste prestati. Povreda o kojoj ovdje govorimo nije neugodnost zbog treninga ili umor. Povreda koju spominjemo je obično bolna i razlikuje se od neudobnosti.

Ako osjetite jaku bol otkažite trčanje. Završavanje zadnjih par kilometara ne vrijedi ako ste povrijeđeni.

Koju metodu cross treninga trebate koristiti? 

Ako ste povrjeđeni, najbolje što možete uraditi je da uzmete odmor i da radite cross treninge. Vrsta cross trening zavisi od toga šta vas boli.

Na primjer: ako vam je povrjeđeno stopalo, morate u bazen kako biste osigurali da ne opterećujete stopalo. Biciklo, bazen, kućno biciklo i antigravitacijske trake za trčanje će vam pomoći da održavate kondiciju dok liječite povredu.

Ako nemate pristup opremi za cross trening onda je najbolje da samo odmarate.

Trebate li posjetiti doktora?

Ako nakon nekoliko dana cross treninga ne vidite poboljšanje, potražite pomoć od doktora. Posebno ako se dan trke približava.