You are currently viewing Mit ili činjenice: 5 istina o čokoladi
Izvor: pexels.com

Mit ili činjenice: 5 istina o čokoladi

Savršeni lijek za posljepodnevni pad energije ili slomljeno srce – gotovo da nema osobe koja ne voli okus ovog slatkog iskušenja. Ali čokolada iz nekog razloga ima lošu reputaciju.

Navodno uzrokuje glavobolju i akne. S druge strane za čokoladu se kaže da je afrodizijak…. dakle ima li istine u ovim mitovima?

Miti 1: Čokolada uzrokuje akne

Ako jedete previše masnoća i šećera vaša koža luči više ulja što dovodi do stvaranja bubuljica. Pošto je čokolada masna može dovesti do nečistoća na koži. Međutim, zavisi od toga kakav tip kože imate. Ako imate masnu kožu trebali biste paziti na svoju ishranu.

Mit 2: Čokolada povećava vaš libido

Za čokoladu se kaže da je afrodizijak. Ovo uvjerenje je lažno.  Pogrešno je shvaćanje da čokolada podstiče oslobađanje serotonina – količina koja se može proizvesti u tijelu konzumiranjem čokolade premala je da bi se postigao učinak.

Mit 3: Crna čokolada je zdravija od mliječne čokolade

Za tamnu čokoladu se kaže da je zdravija od mliječne: Što je čokolada tamnija ima više antioksidanata koji pozitivno utiču na tijelo. Važno – pozitivan učinak tamne čokolade neutralizira se ako je jedete s mlijekom.

MIt 4: Čokolada je dobra za srce

U nastojanju da se smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti preporučuje se da jedemo mali komad tamne čokolade svaki dan. Popularna poslastica može sniziti krvni pritisak pokazali su rezultati istraživanja. Flavonoidi sadržani u biljci kakaa imaju pozitivan učinak na elastičnost krvnih žila i krvni pritisak.

Mit 5: Čokolada izaziva glavobolju

Mnogi ljudi smatraju da konzumiranje čokolade izaziva glavobolju. Istraživasnje koje je rađeno s 63 žene pokazala je da čokolada ne izaziva glavobolju. Ako imate migrene određena hrana kao što je sir i čokolada mogu izazvati glavobolju.

Zaključak

Ako uživate u tamnoj čokoladi, konzumiranje može imati koristi za zdravlje. Ali zapamtite konzumirajte je u umjerenim količinama – kao i svaku drugu hranu koja sadrži šećer i masnoće.