You are currently viewing Manje povreda, veća efikasnost = bolji trkač
Izvor: Photo by Stage 7 Photography on Unsplash

Manje povreda, veća efikasnost = bolji trkač

Bolji trkač ne znači nužno i brži trkač. Bolji trkač znači zdrav trkač, trkač s minimalnim brojem povreda i efikasniji trkač. Bilo da tek počinjete sa trčanjem ili želite da oborite svoj lični rekord na maratonu ovi savjeti će vam pomoći.

Poradite na tehnici

Vaša tehnika će uticati na brzinu, na to koliko ćete često biti povrijeđeni i kako će se odvijati vaše trčanje. Ako poradite na vašoj tehnici možda ćete bolje i efikasnije trčati. Primjeri loše tehnike su prenaprezanje, kratki koraci i napetost. Pokušajte trčati što uspravnije. Pokušajte da opustite ramena dok trčite. Fokusiranje na ove stvari može dovesti do velikog poboljšanja u vašem trčanju.

Fokusirajte se na oporavak

Lako je izaći i trčati ili gurati tempo na svakom trčanju. Ovo može izgledati kao dobar način za treniranje kako biste bili brži, ali je ovo kontraproduktivno. Ostavit će vas da trčite uvijek “ugodno teškim tempom” čineći vas umornim. Oporavak je također odličan način da se jednostavno opustite i pripremite za težu sesiju tokom sedmice. Oporavak je taj koji prilagođava tijelo i poboljšava. Trening pruža stimulans, oporavak omogućava adaptaciju i poboljšanje.

Dijeta i hidratacija

Ono što jedete utiče na to koliko dobro trčite. Dijeta trkača treba da sadži 55 – 65% kvalitetnih ugljikohidrata što će vam omogućiti da trčite sa dovoljno energije. Biti dovoljno hidriran je također od vitalnog značaja za trkače. Hidrirajte se stalno, njabolji način da uvijek ostanete hidrirani je da pijete tečnost za vrijeme trčanja.

Mijenjate svoj trening

Ako želite da budete brži, trčanje istom rutom i istim tempom će vas učiniti dobrim u tome. Dodavanjem brzog trčanja vašem treningu pomoći će vam kod tehnike trčanja. Dobar primjer brzog trčanja je ponavljanje 3 – 6 X 1km sa po 3 minute odmora između. Još jedan odličan primjer brzog trčanja je da se trči kraća distanca sa bržim tempom. Uzmite dan oporavaka poslije brzog trčanja i budite spremni za sljedeće trčanje. Svake sedmice dugo trčanje povećajte za 10%. Uskoro ćete primjetiti prednosti ovakovg treninga, ali svake 3 do 4 sedmice uzmite sedmicu oporavka.

Trening snage

Trkači vole da trče. Dodavanje treninga snage može donijeti velike koristi za vas. Jači ‘core’ će vam pomoći da održite tehniku trčanja. Držanje torza uspravno može vam pomoći da održite dobru tehniku kad se umorite. Vježbe sa fokusom na noge izazvati će vaše mišiće na način na koji trčanje neće. To će vam pomoći da budete stabilniji, imate više snage u nogama i da trčite jače. Plank, most i čučnjevi vam mogu pomoći da idete dalje.

Ostanite dosljedni

Konzistentnost je ključna! Budite dosljedni u treningu, budite dosljedni u dijeti i budite dosljedni u oporavku ako želite da poboljšate performanse.