You are currently viewing Manjak sna povećava rizik od povreda
Izvor: pexels.com

Manjak sna povećava rizik od povreda

Postoji mnogo istraživanja o načinu hodu, neravnoteži mišića i unosu goriva koje mogu dovesti do povreda, ali donedavno je bilo ograničeno istraživanje odnosa između nedostatka sna i povreda.

Istraživanje koje je rađeno s adolescentima koji se bave sportom pokazuju da spavanje ispod 8h povećava rizik od povreda za 70%. Povreda i nedosljednost su dva glavna faktora koja stoje između trkača i najboljeg ličnog rekorada.

Trkači su zauzeti ljudi. Između djece, posla i ličnog života, trčanje se obično dešava rano ujutro ili kasno navečer. Nijedna opcija nije idealna za optimalno maksimiziranje sna, ali ovo su naprikladnija vremena kad odrasle osobe mogu da uklope svoje trčanje u dnevne obaveze. Poslije toga kad život postane užurban, spvanje je prva stvar koja se žrtvuje.

Postoji vrijeme kad je pritiskanje tipke za odgodu alarma bolje za trening nego dodatno pretrčani kilometri. Ako ste zauzeti cijelu sedmicu nemojte zaboraviti uzeti vrijeme za odmor i ako ovo znači da treba da preskočite jutarnji trening učinite to. Bolje je imati jedan dobar trening nego dva ili tri, ali užasna.