You are currently viewing Postavite realne ciljeve
Izvor: pixabay.com

Postavite realne ciljeve

Došlo je vrijeme kad se neki ljudi vesele nadolazećim trkama. Možda se čini da je trka daleko, ali ako planirate trčati maraton ili polumaraton vrijeme je za trening. Ako budete čekali dugo da počnete, velike su šanse da ćete početi prekasno.

Prijava na trku za neke može značiti da su odabrali cilj na kojem će raditi. Ako ste odabrali cilj on mora biti realan. Pretvarati se da možete istrčati određenu distancu za određeno vrijeme, a da se ne umorite znači da postoji velika šansa da doživite neuspjeh.

Učinite ga dostupnim

Ciljevi koje postavite bi trebali da vas izazivaju, a ne da budu takvi da doživite neuspjeh. Mislite o rezultatima koji će vas usrećiti, a ne o rezultatima koje vjerovatno nećete moći postići. Razmislite o tome kako ste trčali u prošlosti i koliko ste truda uložili u trčanje. Razmislite o tome koliko ste spremni napora uložiti u nove ciljeve i o tome koliko vremena ćete uložiti.

Neka se može lako pratiti

Postavite ciljeve tako da ih možete lako pratiti do nadolazeće trke. Specifično vrijeme može imati najviše smisla, ali može biti i nešto drugo, sve dok postoji tačka koju možete da pratite. Ako postavite cilj koji želite da postignete morate prilagoditi trening tako da taj cilj bude moguće ostvariti.

Neka budu na vrijeme

Nećete dobiti rezultate koje želite ako trenirate kratak period za dužu trku. Vjerovatno je da ćete biti zadovoljni trkom koju odaberete, ako trenirate dovoljan vremenski period za tu trku. Trebate posvetiti dovoljno vremena treningu ako želite da se trkate na dužim stazama, ako ste povrijeđeni treba da smanjite trening i uklopite aktivnosti, kako povreda ne bi postala ozbiljna.