You are currently viewing Koliko brzo se vide efekti jakog treninga?
Izvor: Photo by John T on Unsplash

Koliko brzo se vide efekti jakog treninga?

Ako se pitate koliko je vremena potrebno da osjetite koristi napornog treninga, imamo za vas dobre i loše vijesti.

Za početak dobre vijesti. Volumen krvi će se povećati u roku od 24H. To pomaže efikasnijem protoku krvi kroz vaše tijelo što dovodi to toga da se u narednih nekoliko dana osjećate lakše.

Još dobrih vijesti: težak trening pokreće ćelijske promjene koje vas ubrzavaju. Studija pokazuje da se u trajanju od 30 sekundi aktiviraju enzimi povezani sa gustinom mitohondrija. Ako se vratimo na biologiju osmog razreda možda ćete se sjetiti da se mitohondrije obično nazivaju “elektranom ćelije” zbog  svoje uloge u proizvodnji energije.

Proces signaliziranja za povećanje mitohondrijske gustine počinje vjerovatno odmah, samo što će biti potrebno sedmica treninga da se vide napredak.

Kad se ovo sve primjeni na stazu: Uz predpostavku da se povećava broj kapilara u mišićima, vaši mišići će unositi više kisika i proizvoditi više ATP –a. To znači da će pojačati i izdržljivost i brzinu.

Ali budite oprezni, to ne znači da odmah trebate iskoristiti  sve kardio prednosti za maraton dan nakon treninga brzine. Ako je vaš trening intenzivniji nego inače možda ćete imati bol u mišićima i sljedeći dan. Ako konstantno radite teške treninge bez oporavka možete naruštiti performanse i dovesti do prekomjernih povreda. Jednostavno rečeno trebali bi sebi dati dan oporavka nakon teškog treninga.

Činjenica je da bi najbolje bilo da odgovorite na sljedeće pitanje: koliko je vremena potrebno da imate koristi od teškog treninga? I da pogledate na koji način je trening plan osmišljen. Uvijek imajte jedno dugo trčanje tokom sedmice i nekoliko dana opravka između.

Ako volite da vježbate morate se i potruditi da bi ostvarili rezultate. Studija je otkrila da 6 sprint treninga unutar trening bloka poboljšavaju snagu sportista i brzinu.

Vaše tijelo ima koristi od malih promijena gotovo odmah, ako se držite toga polako gradeći volumen i intenzitet  i omogućite adekvatan oporavak, vidjet ćete velika poboljšanja za samo dvije sedmice.