You are currently viewing Koja je idealna temperatura za trčanje?
Izvor: pixabay.com

Koja je idealna temperatura za trčanje?

Trkači ljeti provode puno vremena kako bi pronašli idealne uvjete za trčanje – zato ćete čuti kako trče u 5h ujutro ili u 22h navečer kako bi izbjegli tople dijelove dana. Koja je optimalna temperatura za trčanje?

Sudija iz 2012 godine analizirala je 6 maratona i uzimajući u obzir četiri faktora: temperaturu, vlažnost, temperatura kondenzacije i atmosferski pritisak. Iz podataka otkrili su da temperatura igra najveću ulogu kad je u pitanju brzina. Istraživači su otkrili da su za većinu trkača optimalni uvjeti bili na temperaturi od 7° C.

Studija iz 2019 je uzela u obzir vrijeme završetka maratona i temperaturu tog dana. Istraživanjem su otkrili, bez obzira na prosječnu temperaturu, da su performanse bolje kod muškaraca na temperaturi između 8 – 15° C, a za žene na temperaturi između 0 – 7° C.

Ovo su dobre vijesti za vaš jesenski maraton. Dokazano je da toplo vrijeme povećava napore, a u jesen i u proljeće imate idealne uvjete za trčanje, ovo znači da se trening za vrijeme ljetnih vrućina isplati u budućnosti. Tempo koji ste jedva mogli da postignete za vrijeme ljetnih vrućina, možete postići na dan trke.