You are currently viewing Kako trčati trail tempo
Izvor: Photo by Brian Metzler on Unsplash

Kako trčati trail tempo

I za trail trkače i za cestovne trkače, tempo je osnova. Tempo trening je drugi naziv za jak napor koji možemo održati određeno vrijeme ili distancu. Trail tempo je sličan tempu trčanja na cesti ali zahtjeva pažljivo razmatrajne faktora specifičnih za trail trčanje.

U principu tempo bi trebao trening bi se trabao raditi u naporu nešto nižem od lakatnog praga (LT). LT je napor kad tijelo počinje da proizvodi više lakata. Najbolja stvar tempo treninga na trailu je je okolina, zato ne zaboravite da razgledate okolo kada osjetite umor.

Odredite udaljenost ili vrijeme

Tempo možete trčati u određenom vremenskom ili dužinskom intervalu. Obično je u rasponu od 15 do 90 minuta zavisno od toga koji su vam ciljevi. Bez obzira na vrijeme ili distancu, trčite tempom koje se na ljestvici percipiranog opterećenja nalazi na osmom ili devetom nivou.

Izaberite stazu koju možete završiti

Trail tempo je vrijeme da vježbate teži i trajni napor za vrijeme treninga. Nije najbolje vrijeme da vježbate tehničke vještine i kako da se krećete preko korijena drveća i kroz polja kamenja. Odaberite stazu na kojoj možete slobodno trčati.

Dobro se zagrijte

Tempo zahtjeva dobro zagrijavanje. Idealno da se zagrijete 15 do 30 minuta prije nego počnete sa tempom.

Fokusirajte se na napore ne na tempo

Kad trenirate za maraton tempo je važan. Na trail trčanju važniji je napor od tempa. Napor je bolji zbog varijabilnosti terena. Kako staza ide uzbrdo pa nizbrdo vaš tempo će se mijenjati ali napor bi trebao ostati isti.

Ohladite se

Vaše hlađenje može biti dugo kao i zagrijavanje. Uživajte u dobrim rezultatima tempo treninga, a ohladite se laganim džogiranjem kroz prelijepu šumu.