You are currently viewing Da li je alkohol neprijatelj sportista?
Izvor: pexels.com

Da li je alkohol neprijatelj sportista?

U savršenom svijetu mogli bismo se sresti s prijateljima za “happy hour” i još uvijek biti u stanju da odradimo trčanje u 6 ujutro!

Nažalost, alkohol može imati velike (uglavnom negativne) efekte na fitnes ciljeve. Evo šta trebate znati kada su u pitanju piće i performanse.

Prvo da pogledamo osnove. Od alkohola dobijamo 7 kalorija po gramu (za poređenje, od proteina i ugljikohidrata dobijamo 4 kalorije po gramu, a od masti 9), konzumiranje jednog pića dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce smatra se umjerenim i prihvatljivim zdravstvenim standardima.

Da li alkohol može pomoći ili odmoći? To se pitanje postavlja kada je konzumacija alkohola veća od preporučenog standarda. Novija istraživanja ukazuju da je piće, posebno crno vino bogato antioksidantima ili tamno pivo, promovisanje zdravlja. Međutim, za svaku studiju u kojoj se navode koristi, čini se da postoji barem jedno istraživanje koje ističe rizike i štete povezane s pijenjem.

Očigledno je da je odluka još uvijek na strani pića za opšte zdravlje, ali šta je sa fitnesom i atletskim performansama? Hoće li nekoliko pića za vrijeme “happy hour” ili ispijanje u većernjim satima napuniti vaš entuzijazam ili vas ostaviti dehidrirane i umorne?

Loša strana alkohola

Prvo, loše vijesti, postoje mnoge potencijalne posljedice na performanse povezane s alkoholom:

 • Alkohol dehidrira organizam, što dovodi do smanjene koncentracije, koordinacije ruku i očiju i sposobnosti da se tijelo ohladi tokom treninga;
 • Glukoza se razgrađuje sporije kada je alkohol prisutan, ostavljajući vaše tijelo sa manje energije što može dovesti do pada forme;
 • Prisutnost alkohola može smanjiti sintezu mišića, narušiti snagu i ciljeve sastava tijela;
 • Konzumiranje alkohola nakon treninga može smanjiti sposobnost organizma da napuni skladišta glukoze;
 • Namirnice koje se pojedu tokom ili poslije konzumacije alkohola imaju tendenciju da budu kalorične i manje hranjive;
 • Hronična konzumacija alkohola podstiče rizik od nedostatka vitamina B6, B12 i D, također sprječava apsorpciju kalcijuma i folata.

Kako pronaći ravnotežu

Zabrinuti ste da ne možete imati društveni život izvan teretane? Nema potrebe za tim! Postoji nekoliko načina da pijete, a da vam i dalje performanse ostanu dobre:

 • Prije nego što krenete piti, pojedite hranu bogatu hranjivim tvarima ili užinu koja sadrži kompleksan ugljikohidrat, proteine i zdravu masnoću koja će usporiti apsorpaciju alkohola;
 • Ostanite hidrirani tako što ćete konzumirati čašu vode za svako piće koje popijete;
 • Pijuckajte sopstvenim tempom i nemojte biti u iskušenju da pijete piće jedno za drugim;
 • Bolje je da pijete tokom “happy hour” nego navečer. Konzumacija alkohola prije kreveta može da narušiti vaš san, što negativno utiče na kapacitet treninga;
 • Izaberite pića koja imaju potencijalne zdravstvene prednosti kao što su kombucha, crno vino, tamna piva ili moderni kokteli sa svježim sokom od povrća ili citrusa u odnosu na one koji su puni zaslađivača ili su miksani sa energetskim pićima.

Zaključak

Važno je zapamtiti da je tolerancija veliki faktor u tome kako piće utiče na pojedinca; što više pijete, manje su vidljivi akutni efekti.

Sveukupno gledano, učinci su u velikoj mjeri različiti od osobe do osobe na osnovu tolerancije, mišićne mase, hidratacije i trenutnog nivoa kondicije i mogu se manifestirati na različite načine od smanjenja stresa i promovisanja apetita, do ometanja motoričkih sposobnosti i smanjenja fizičkog učinka. U svakom slučaju, najbolje je da ograničite alkohol i da se suzdržite od pića 24 do 48 sati prije nekog ozbiljnog takmičenja ili teškog treninga.