You are currently viewing Kako sport može poboljšati vaše mentalno zdravlje
Izvor: pixabay.com

Kako sport može poboljšati vaše mentalno zdravlje

Tema mentalnog zdravlja je danas još uvijek tabu, mada su razgovori o mentalnom zdravlju u posljednje vrijeme postali otvoreniji. Zašto? Svakim danom sve više i više se kod ljudi dijagnosticira mentalna bolest.

Depresija je najpoznatiji oblik mentalne bolesti i ona koja pogađa mnoge. Za one koji ne znaju šta je depresija zapravo je lakše početi s onim šta nije. Nije samo jednostavan osjećaj tuge. Ovo je bolest koja može imati značajne posljedice na živote onih koji pate od nje.

Glavni uzrok? Nauka kaže da postoje četiri hemikalije koje utiču na vašu sreću –  serotonin, endorfin, dopamin i oksitocin. Svaka neravnoteža može imati dramatične posljedice. Dakle da biste se riješili depresije treba da otkrijete neravnotežu ako želite da izađete iz nje.

Ljekovi su očito jedan od načina rješavanja problema, s određenim posljedicama, ali dobra stvar je da postoje metode koje mogu da se primjenjuju mimo lijekova.

Poznato je da vježbanje može pomoći kod oslobađanja endorfina. Ovo je hemijska promjena u vašem mozgu koja će vam pomoći da osjećate blagostanje koje možete pokrenuti sa samo 15 minuta vježbanja.

Da biste održali zdravi balans morate pronaći ono što vama odgovara, bilo da trčite sami ili u grupi, šetate 30 minuta po lokalnom parku ili vozite biciklo po brdima.

Sport smanjuje stres

Stres je reakcija vašeg tijela na prijeteču situaciju. Između 75% i 90% posjeta ljekaru su uzrokovane bolestima koje su povezane sa stresom.

Dobra vijest je da vježbanje može pomoći. Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost poboljšava način na koji se tijelo nosi sa stresom zbog promjena hormona i da vježbanje utiče na neurotransmitere u mozgu kao što su dopamin i serotonin koji utiču na raspoloženje i ponašanje.

Preporučujemo 150 minuta aerobenog vježbanja umjerenog intenziteta ili 75 minuta aerobenog vježbanja na visokom intenzitetu sedmično. Ovo se može prilagoditi vašim potrebama. Vježbanje dva puta po 10 do 15 minuta prije posla i za vrijeme ručka može pomoći u borbi protiv stresa tokom dana.

Hrana i mentalno zdravlje?

Sport vam sigurno može pomoći u poboljšanju ili održavanju mentalnog zdravlja, ali možete li još nešto uraditi? Naravno. Jedite pravilno. Najnovija istraživanja pokazuju da dijeta može imati uticaj na vaše mentalno zdravlje.

Postoje dokazi da je loša ishrana povezana s depresijom. Istraživanje je pokazalo da zdrava ishrana koja sadrži voće, povrće, ribu i meso povezano sa smanjenjem rizika od depresije.

Naravno dijeta je ključna za uspjeh u sportu. Uravnoteženom ishrana ne samo da čuvate mentalno zdravlje nego i punite gorivo koje vam je potrebno da nastavite s treninzima.

U suštini, istinita je izreka “zdravo tijelo, zdrav um”. Nikad ne smijemo potcijeniti važnost mentalnog zdravlja. Lako je odbaciti stvari koje nas iscrpljuju, ali zdraviji način života neće vam samo pomoći da se prilagodite – nego će vam pomoći da provjerite mentalno blagostanje.

Upozorenje: Depresija je ozbiljna bolest. Vježbanje i pormjena ishrane ne može zamijeniti profesionalni medicinski tretman. Ako primjetite tipične siptome depresije obratite se ljekaru.