You are currently viewing Kako se vratiti trčanju nakon zimske pauze
Izvor: Photo by Nourdine Diouane on Unsplash

Kako se vratiti trčanju nakon zimske pauze

Pošto su dani postali duži i topliji, vrijeme je da izađete napolje i da trčite. Uklanjanje paučine sa patika i pronalaženje motivacije za izlazak vani i trčanje  tokom  tmurnih dana može da bude teško. Evo pet načina da nađete inspiraciju:

Počnite polako

Prošlo je dugo vremena i vi ste izgubili kondiciju, tako da ne očekujete da možete nastaviti tamo gdje ste stali. Nemojte odmah početi sa teškim treningom inače ćete pretrpjeti veliku bol u mišičima, povećati ćete rizik od povreda i osjećati ćete se slomljeno. Počnite polako – smanjite kilometražu, brzinu, vrijeme i intenzitet. I što je najbitnije uvijek slušajte svoje tijelo, reći će vam kada je previše naporno.

Izgradite temelje

Za početak se fokusirajte na poboljšanje kardiovaskularne izdržljivosti. Vaš trening bi se trebao sastojati od laganih staza za trčanje za prvih 4 do 6 sedmica, u zavisnosti od toga kolika je vaša pauza bila. Napredak intenziteta  na trčanju ne bi trebao da bude veći od 10% sedmično kako bi se samnjo rizik od povreda.

Napravite raspored

Vratiti se navikama trčanja može da bude teško. Počnite tako što ćete zakazati svoje trčanje kao bilo koji drugi sastanak. Njabolje je trčati ujutro jer vas tad najmanje stvari može omesti. Zapamtite da je potreban 21 dan da uradite nešto da bi to postala vaša navika. Zato budite strpljivi.

Motivirajte se

Nađite stvari koje vas motivišu. Nova oprema, masaža ili novi pametni sat su stvari koje mogu da budu motivacija koju trebate kako bi nešto počeli.. Ne dozvolite da vam trening postane zadatak, neka vam bude zabava i nagradite se za svoj trud.

Postavite ciljeve

Postavljanje realnog cilja daje vašem treningu svrhu i pomaže vam da budete motivisani i kad bi ste radije preskočili trčanje. Cilj mora biti mjerljiv i mora imati rok. Možda želite da probate novu distancu ili da ostvarite novi lični rekord, kako god, napišite ciljeve na papir i stavite ih tamo gdje ih možete vidjeti za dnevnu dozu inspiracije.