You are currently viewing Kako se vratiti trčanju nakon završene velike trke

Kako se vratiti trčanju nakon završene velike trke

Dobro ste se pripremili i trčali ste najbolju trku. Bez obzira da li ste postavili novi lični rekord, trebali biste biti ponosni na to što ste uradili i bez sumnje vam je potreban zasluženi odmor i opuštanje i oporavak.

Opravak je bitan dio svakokg treninga i važan je i koliko trening. Trening je stres za tijelo, dok opravak omogućava tijelu da se prilagodi.

Poslije ciljane trke, treba razmisliti o vremenu bez trčanja – od samo nekoliko dana do nekoliko sedmica. Ovo je mentalna pauza  kao i fizička. Vrijeme za odmor, opuštanje, razmišljanje i ponovno razvijanje želje za treniranjem. Također ćete biti sretni kad čujete da se vaša stečena kondicija neće smanjivati najmanje dvije sedmice kad prestanete trčati.

Slično je kao kad smanjujete ukupnu kilometražu u poslijednjim danima prije trke, samo što kad se vraćate treningu trebate ići obrnuto tj. polako povećavati kilometražu.

Ako ste trčali maraton ili polumaraton, nemojte da trčite dok vam noge ne budu potpuno oporavljene. Bol u nogama znači da su mišići još oštećeni i da im treba odmora. Trčanje na umornim nogama samo će odložiti vaš povratak trčanju. Najbolje je uzeti dodatno vrijeme za oporavak.

Kad se dobro osjećate i spremni ste da ponovo trčite, pokušajte lagano trčati. Sporo i kratko, oko 30 minuta. Čak i ako se osjećate odlično sljdedeći dan uzmite pauzu. Pokušajte trčati svako drugi dan tokom cijele sedmice i trčite 30 – 45 minuta uvijek laganim tempom. Možete pokušati trčati 60 minuta ako se dobro osjećate.

Nakon dvije sedmice laganog trčanja možete postepeno početi trčati napornije. Pokušajte da trčite naporno samo jednom ili dva puta sedmično. Najbolje opcije su manje stresni napori kao što je fartlek i ponavljanje brda.

Svi smo mi drugačiji, ali možete očekivati da između dvije i četiri sedmice nakon ciljane trke da se možete izgraditi do tačke u kojoj možete nastaviti sa teškim treningom. Povucite na prvi znak povrede i ne bojte se uzeti pauzu od trčanja. Uvijek će biti još jedan dan za trening. Započnite novu sezonu odmorni i opravljeni i ovo će vam pomoći da ostvarite vaše ciljeve.